Уз Дан жена: Цвеће преживело корону и 8. март није сам дан поклона

Друштво

Ове године 8. март Дан жена обележава се у специфичним условима изазваним једногодишњом епидемијом. Изостаће масовни ручкови по колективима, a биће и мање активности на промоцији женских права и слично. Али сигурно неће изостати поклон у виду цвећа и очито да тo омиљено даривање неће спречити ни тренутна епидемија.

Продавци су већ и у току викенда изнели своје производе, углавном цвеће, да би их понудили онима који својим дамама и вољеним особама желе да искажу љубав и поштовање. Чега све ту нема, ружа, каранфила, производа које су веште руке осмислиле и произвеле. У Сокобањи се данас мермерно шеташилште шарени од понуде. Трговци нуде своје производе, а купци бирају најлепши цвет намењен вољеној особи. То је и оно што је већ одавно постало традиција, како у целом свету тако и код нас. Дан где све вреви од куповине, а разлог постојања има у својој историји.

Да подсетимо. Међународни дан жена директна је последица борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Први пут је обележен 1909. године у Сједињеним Америчким Државама декларацијом донетом од стране Социјалистичке странке Америке. Њиме се обележава и пожар у фабрици текстила где је настрадало преко стотину жена које су задржане у фабрици да би биле спречене да штрајкују са другим радницима. Радило се у тешким условима и по 10 сати дневно.

Борба за краће радно време, боље плате и демократско право гласа и за жене настављена је и у годинама које су уследиле. Тако је 1910. године одржана прва Међународна конференција жена у Копенхагену коју је организовала Социјалистичка Интернационала. Немачка левичарка Луиз Циц, инспирисана Америчком акцијом предложила је организовање Међународног дана жена. Њену иницијативу преузела је немачка феминисткиња и левичарка Клара Цеткин. Предлог је прихваћен и установљен је Међународни дан жена. Његова стратегија била је промовисање једнаких права како и демократско право гласа за жене.

У Србији се Међународни дан жена одржава од 1914.године. Међународни дан жена има велики значај широм света јер се њиме поред дана жена и девојака обележава и дан грађанске свесности, дан против сексизма као и дан против дискриминације. Ми смо навикли да овај празник прославимо у већим скупинама. Нажалост ситуација у којој се налазимо нам то не препоручује. Некако изостају она стандардна питања: Директоре или шефе, шта нам припремате за 8.март? Наравно да 8 март није само поклон у виду цвета или нечег сличног. Ви своју љубав и поштовање можете да изразите и у току целе године. Начина је много.

Нама остаје да, свим припадницама лепшег пола, у име интернет портала сокобањапрес, честитамо овај празник.

Срећан вам 8.март, Међународни дан жена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 13 =