У суботу бесплатан завршни концерт „Сокобања без граница”

Друштво Култура

Круна Фолклорног кампа за младе из дијаспоре и окружења под називом „Сокобања без граница” биће концерт свих учесника са културно-уметничким друштвима из Сокобање, који ће бити одржан сутра 5. aвгуста на Летњој позорници „Врело” са почетком у 20 часова и бесплатан је за све мештане и госте.

Претходних дана, учесници кампа су вредно радили са својим предавачима и координаторима и вежбали за завршни концерт. У сали старе школе Миљана Пантовић и Катарина Мијатовић студенткиње друге године факултета Музичке уметности у Београду, одсек етномузикологија и етнокореологија са учесницима кампа увежбавали су песме које ће извести у оквиру завршног концерта. Катарина и Миљана кажу да су одабрале четири традиционалне песме сокобањског краја.

− Изабрали смо четири песме из Сокобање јер смо желеле да децу упознамо са локалним дијалектом. Радимо са доста млађим групама тако да је тај рад мало захтевнији али свакако ћемо се добро припремити за концерт у суботу. То је што се тиче певања, а када је играчки део у питању, свако је дошао са припремљеном кореографијом свог краја и своју отаџбину ће представити игром − рекле су студенткиње.

Учесници су поред тога што су научили нешто ново о својој историји и традици имали прилику да се друже и обиђу знаменита места у Сокобањи, као што су Завичајни музеј и спомен соба Иви Андрићу у хотелу „Моравица”. Поред тога обишли су и природне лепоте Сокобање, јуче су имали организован излет на Ртањ рекла је директорка Културног центра Сокобања, Далиборка Стевановић.

Александра Лукић, председница Културно уметничког друштва ,,Плетеница” и з Бијељине и Огњен Кнежевић, уметнички руководилац Омладинског ансамбла ,,Веселин Маслаша“ из Бања Луке посебно су похвалили организаторе кампа и истакли да су деца презадовољна што је и најбитније.

− Овај камп је нешто најбоље што се могло организовати, деца су се зближила кроз дружење а то је поред враћања традицији и био главни циљ манифестације − истакли су они.

Пројекат ,,Сокобања без граница” који организује Општина Сокобања и Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, а спроводи Културни центар општине Сокобања у сарадњи са Туристичком организацијом и Културно-уметничким друштвом ,,Соко” окупио је преко 100 учесника из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Румуније и Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =