У Сокобањи обележен Светски дан прве помоћи

Друштво Здравље

Под слоганом „Прва помоћ у дигиталном светуˮ Црвени крст Сокобања одржао је јуче јавни час и тиме обележио Светски дан прве помоћи. Обележавање овог дана има за циљ подизање свести о томе како прва помоћ може спречити повреде и спасити животе у свакодневним и кризним ситуацијама, као и промовисање приступачности прве помоћи.

Испред Амама јавни показни час окупљеним мештанима и туристима одржала је Маријана Николић лиценцирани предавач Црвеног крста Сокобања. У реализацији су учествовали и млади волонтери Црвеног крста Сокобања и ученици Средње школе Бранислав Нушић – смер физиотерапеут прва година са својом професорком Слађаном Мијалковић.

− Тема овогодишњег Светског дана прве помоћи гласи: ”Прва помоћ у дигиталном свету ” у складу са тим окупљенима је представљена и апликација Црвеног крста Србије која ће пре свега младима помоћи да лакше упознају технике Прве помоћи − рекла је Милица Миленковић секретар Црвеног крста Сокобања.

Мирјана Николић, едукатор каже да се последњих година ставља акценат на мере превенције и пружања помоћи становништву. Дигитална технологија данас омогућава свакоме да уз помоћ апликација, тестова, курсева, едукативних видеа стекне основна сазнања о томе када и како применити прву помоћ.

− Прва помоћ је део једне опште здравствене културе али неких петнаест година уназад, није се много радило на подизању нивоа здравствене културе. Сада се томе придаје већи значај, што ми је веома драго и мислим да је циљ да буквално свака породица има барем једног члана који је обучен за пружање  прве помоћи на месту несреће. Врло је битно да се та прва помоћ пружи у прва три минута, јер некада Хитна помоћ не може да стигне за то време и онај ко влада техником и вештином прве помоћи може неком да спаси живот − истакла је Николић.

Залагање за лакши приступ дигиталним ресурсима прве помоћи може помоћи у превазилажењу препрека за похађање традиционалне обуке, као што су временска ограничења или доступност локација за обуку. Међутим, иако је чињеница да дигиталне технологије могу бити корисне за учење и увежбавање вештина прве помоћи, важно је препознати вредност и неопходност директне и практичне обуке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =