Egipat

Туристичка сарадња Шарм ел Шеика и Сокобање

Друштво

Саветник гувернера Горњег Синаја из Египта Валид ел Себаи, у оквиру пријатељске узвратне посете, обишао је јуче Сокобању. Наиме, у склопу делегације града Ниша представници Сокобање, председник општине Миодраг Николић и директор Туристичке организације Сокобања (ТОСБ) Љубинко Миленковић, боравили су маја месеца у Шарм ел Шеику и том приликом представницима Јужног Синаја представили туристичке потенцијале Сокобање. С обзиром да се представницима Египта веома допала презентација Сокобање, они су показали интересовање да дођу, лично обиђу бању под Озреном и договоре чвршћу сарадњу између ове две туристичке дестинације.

Председник општине Сокобања каже да се гостима из Египта највише допала природа Сокобање и околине и да су веома заинтересовани за здравствени туризам.

– Имамо прилику и част да угостимо саветника гувернера коме смо приредили један угодан целодневни програм у оквиру кога ће обићи и планину Озрен, Врмџу, Специјалну болницу Сокобања, амам, хотелске капацитете и наш приватни смештај. Желимо да гости из Египта виде чиме располажемо и шта можемо да понудимо и једном просечном и једном платежно способнијем египатском госту, и надамо се једној лепој будућој сарадњи – рекао је Николић.

Гувернер Горњег Синаја Валид ел Себаи каже да је веома срећан што је посетио Сокобању и истакао да је ово пре свега пријатељска посета. Господин Валид, уједно је позвао председника општине да са својом сарадницима, ускоро поново дође у Шарм ел Шеик како би поново разговарали и успоставили даљу сарадњу.

– Први пут сам у Сокобањи и први утисци су ми да је природа веома лепа. Сматрам да постоји много могућности за успостављање сарадње у области туризма и овде сам да видим како да пронађемо најбољи начин да доведемо туристе из Египта који ће уживати у лепотама и предностима које Сокобања пружа. Желим да сарађујемо и да на најбољи начин искористимо могућности које ове две препознатљиве туристичке дестинације пружају – истако је саветник гувернера Јужног Синаја.

Љубинко Миленковић, директор ТОСБ, који је заједно са председником општине маја месеца боравио у Египту, истиче да је ово веома важна посета која је резултат сјајних разговора који су вођени пре два месеца са представницима Египта, а да је до сарадње дошло захваљујући граду Нишу и градоначелници Драгани Сотировски, која није заборавила на потенцијале Сокобање и укључила је у ову важну посету.

– Након обиласка дела Сокобање, јер нисмо имали времена да обиђемо све кључне делове наше туристичке понуде, господин Валид нам је пренео своје утиске. Он је импресиониран природом, ваздухом, зеленилом, оним што је стављено у функцију туризма и буквално нам је рекао, да је овде потпуно другачији амбијент који би био веома атрактиван египатским туристима, и да је крајње време да Србија постане кључна дестинација туристима из Египта. Ја се надам да ће у наредним годинама Сокобања и град Ниш са околним местима која имају туристичке потенцијале то и постати, а ово је само добар пример када се регионално наступа како се постижу добри резултати – истакао је Миленковић.

Он је додао и да је веома битно то што је успостављен чартер лет између аеродрома „Цар Константинˮ у Нишу и аеродрома у Шарм ел Шеику, а да је у плану и увођење редовног лета наредне године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =