Светосавска академија уз „Небеску литургију” и доделу златника најбољим ђацима

Друштво Култура

Светосавска академија, 28. по реду, у организацији Добротворног друштва „Свети Сава” у сарадњи са Српском православном црквом, Општином Сокобања, Основном школом „Митрополит Михаило”, Средњом школом „Бранислав Нушић”, Предшколском установом „Буцко”, Туристичком организацијом Сокобања и Народном библиотеком „Стеван Сремац”, одржана је јуче у свечаној сали хотела „Моравица”.

Након што је хор О.Ш. „Митрополит Михаило”, под вођством професора Голуба Шајића, извео химну Светом Сави, присутнима се обратио Саша Дрљача, председник Управног одбора Добротворног друштва „Свети Сава”, а затим је протојереј ставрофор Љубомир Јовановић одржао беседу на тему „Живот и дело Светог Саве”.

И ове године, додељени су златници најбољим ученицима сокобањских школа: Мили Милановић, ученици генерације ОШ „Митрополит Михаило”, Јани Трифуновић ђаку генерације СШ „Бранислав Нушић” и Вељку Станковићу, ученику школе за музичке таленте из Ћуприје.

̶ Доделом златника најбољим ученицима, ми сваке године покушавамо да промовишемо образовање као један од битних стубова сваке државе, па и наше ̶ рекао је Дрљача.

Захвалнице за помоћ у раду друштва ове године додељене су Исидору Крстићу, председнику општине Сокобања, протојереју ставрофору Љубомиру Јовановићу, Зорану Живковићу, председнику скупштине Д. Д. „Свети Сава”, Народној библиотеци „Стеван Сремац” и хотелу „Моравица”.

У оквиру Светосавских свечаности, већ традиционално наступили су ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје. Ово је школа гудачког смера која постоји још од 1973. године и која је изнедрила многе познате музичке виртуозе.

Свечану академију увеличао је и Владимир Црномарковић, сликар и музичар из Ниша, који је својим гласом уз звук гитаре, на посебан и њему својствен начин, дочарао лепоту православља. Први пут гост Светосавске академије у Сокобањи, био је и Небојша Кундачина, глумац Народног позоришта у Београду, који је остварио бројне улоге у позоришту и на филму а публици се синоћ представио извођењем „Небеске литургије” владике Николаја Велимировића.

Добротворно друштво „Свети Сава” на иницијативу неколико ентузијаста основано је, сада већ давне 1992 године и има за циљ очување духа светосавља организацијом добротворних догађаја и промоцијом хуманости.

̶ Поред организације Светосавских академија ово добротворно друштво је у протеклим годинама учествовало и иницирало низ хуманитарних акција и са тим планирамо да наставимо и у наредном периоду још интензивније ̶ истакао је Дрљача.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 11 =