„Стоп насиљу према животињамаˮ

Друштво

Велико интересовање грађана и туриста јуче је у Сокобањи изазвало прикупљање потписа односно потписивање петиције у организацији Орке а уз подршку Еколошког друштва из Сокобање, Удружења младих (УМ) и ПД „Оштраˮ Чука, за измену кривичног закона РС- веће казне за злостављаче животиња.

‒ Желимо да се казне повећају и да напуштање животиња такође буде кривично дело. Заинтересованост грађана за ову петицију је велика, ми до сада имамо прикупљених преко 30.000 потписа а и сама Сокобања демонстрира високу заинтересованост грађана. Еколошко друштво из Сокобањеје наш партнер, наш пријатељ и домаћин овде и врло смо захвални јер без њих не бисмо могли да организујемо ву акцију. Драго ми је што људи разумеју колико је битно да заштитимо животиње јер је њихово злостављање само део укупне слике насиља у друштву и ако ми превенирамо и заштитимо животиње од злостављања спречићемо и неке друге облике насиља као што је на пример породично насиље и добро је што свест о томе у Србији дефинитивно расте ‒ истакао је Елвир Буразеровић, директор Орке.

Злостављање и убијање животиња представља битан аспекат насиља у друштву. Научна истраживања су утврдила повезаност између злостављања животиња и насиља према људима. Због тога је важно препознати злостављање животиња као показатељ агресивног и деструктивног понашања и правовремено га спречити, односно санкционисати.

Буразеровић истиче да је циљ Орке и свих људи и удружења који подржавају ову акцију да се скупи што више потписа и на тај начин демонстрира Министарству правде колико је велика подршка грађана и додаје да је сигуран да ће ресорно министарство то знати да цени и за почетак, мака повећати казне за злостављаче животиња.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − 2 =