Обележена општинска слава – Света Тројица

Друштво

Грађани Сокобање јуче су свечано обележили Свету Тројицу, која је уједно и крсна слава општине Сокобања. У јутарњим часовима, у храму Светог Преображења Господњег, свештенство сокобањске цркве служило је свечану литургију. Након тога, велика литија прошла је центром града до зграде општине Сокобања. Сечење славског колача обављено је у холу општине.

Председник општине Сокобања Миодраг Николић честитао је суграђанима славу, пожелео пре свега добро здравље, али и слогу, јединство и љубав.

‒ Ово што смо данас у оволиком броју говори да идемо путем напретка и уједињења који воде просперитету Сокобање и читаве Србије ‒ рекао је Николић.

Српска православна црква и верници Свету Тројицу славе у спомен на силазак Духа Светога на апостоле. Ово је велики празник и слави се три дана, по значају је одмах после Васкрса и Божића. Празновање се наставља целе седмице, током које се не пости. Представља увод у Петровски пост, који ове године почиње 20. јуна. Хришћани овај празник славе и као дан рођења Цркве.

Света Тројица се слави и као крсна слава, негде први, а негде други дан, а уједно је и еснафска слава трговаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =