Специјално признање за Кристијана Ђорђевића и „Властелинаˮ

Друштво Култура

Кристијан Ђођевић наш колега, добитник је „Специјалног признања за афирмацију историјског наслеђаˮ за филм „Властелинˮ, на недавно одржаном Филмском фестивалу „Врмџа фест 2023.ˮ. Овај историјско-археолошки документарни филм бави се историјским наслеђем општине Сокобања, тачније подручја излетишта „Лептерија” са освртом на најновије археолошке налазе са Поповице. Филм је настао као резултат детаљног проучавања, сакупљања грађе и теренског рада, уз богате изворе које су дали саговорници Протојереј ставрофор Петар Милинковић, истраживач сарадник Археолошког института у Београду, Петар Милојевић и кустос-археолошкиња Завичајног музеја у Књажевцу, Милена Муминовић.

Прича је подељена на четири целине, које нас временски враћају уназад, од освајања града Сокограда 1413. године од стране Турака до саме праисторије. Филм је поткрепљен археолошким налазима и литературом, а обогаћен народним причама и легендама.

Оно по чему је филм такође специфичан јесте да је целокупну његову припрему али и камеру односно снимање, монтажу па чак и нарацију Кристијан радио сам. Дужина филма је 52 минута.

Погледајте филм „Властелинˮ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 5 =