Сокобањски Дом здравља и Црвени крст у петак обележили Дан срца и Дан старијих особа

Друштво Здравље

Црвени крст Сокобања и патронажна служба сокобањског Дома здравља у петак су су акцијом мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви, у центру Сокобање, обележили  Светски дан срца, и Међународни дан старијих особа.

Светски дан срца ове године је обележен под слоганом „Срцем упознај срце”. Маријана Николић патронажна сестра Дома здравља, каже да је ово одлична прилика да старије особе, посебно оне које нису то у могућности да чине у кућним условима, провере свој крвни притисак и ниво шећера у крви. Све особе којима је установљен повишен крвни притисак или ниво шећера у крви, упућиване су у Дом здравља.

− Што се тиче болест срца и кардиоваскуларних обољењима морам да кажем да је у Србији и свету то најчешће обољење. Скоро 50,8% становништва има неку од болести везаних за кардиоваскуларни систем. Ове акције имају за циљ да помогну оболелима и укажу на главне ризикофакторе за кардиоваскуларна обољења, а то су најпре хипертензија, повећан ниво шећера у крви, холестерола,пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност − рекла је Николић.

Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смрти од срчаног и можданог удара може да се спречи контролом главних фактора ризика. Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 18,6 милиона људи умре од болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Тренутно, око 700 милиона људи на свету има преко 60 година, а процењује се да ће до 2050. године тај број износити две милијарде, што ће представљати преко 20 процената светске популације.

Тема овогодишње кампање „Поштовање људских права старијих особа као испуњење визије Универзалне декларације о људским правима: кроз генерације” подвлачи важност поштовања Универзалне декларације о људским правима и потврђује посвећеност промовисању пуног и једнаког уживања свих људских права и основних слобода старијих особа, и то: правa на слободу од дискриминације, на сигурност, на слободу од насиља, на социјалну заштиту, на здравље, на рад и доживотно учење, на личну својину и правa наслеђа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 14 =