Саветовалиште за дијабетес

Здравље

У просторијама интернистичке службе сокобањског Дома здравља већ три и по године за редом ради Саветовалиште за дијабетес, које има велики значај у превенцији, раном откривању и спречавању потенцијалних компликација те болести.

Грађани који болују или сумњају да болују од шећерне болести, или они који траже савет како да ову болест контролишу и смање њене негативне последице, као и грађани који у породици имају оболеле од дијабетеса, могу да посете Саветовалиште за дијабетес које ради сваког четвртка од 7 до 14 часова. Саветовалиште води др Дејан Ристић, специјалиста интерне медицине.

‒ Дијабетес је хронично незаразно обољење које се карактерише појавам комплетног поремећаја метаболизма а манифестује се повишеном концентрацијом нивоа шећера у крви. То је прогресивно обољење које треба на време препознати и на време лечити. У свету тренутно од дијабетеса болује преко 400.000.000 људи, а у Србији око 700.000 људи, а од тога половина и не зна да има дијабетес, односно нема постављену дијагнозу, а од те половине која има постављену дијагнозу половина се неадекватно лечи ‒ истиче доктор Ристић.

Рад у Саветовалишту базира се на превенцији компликација и указивању на здраве стилове живота, обрађују се теме од интереса за саме пацијенте као што су правилна исхрана и значај физичке активности. Циљ отварања Саветовалишта за дијабетес је да се, поред превенције, раног откривања оболелих и корекције терапије, дође до правог броја дијабетичара на територији једне општине. Рад у саветовалишту се обавља кроз прегледе и индивидуалне разговоре.

 

Карактеристични симптоми шећерне болести су: жеђ, узимање велике количине течности, обилно и често мокрење, мршављење упркос појачаној глади и узимању веће количине хране.

‒ Врло је важно да пацијенти односно наши суграђани на време препознају симптоме овог обољења а ми смо спремни да у нашој лабораторији у сваком тренутку извршимо комплетне анализе и да нашим суграђанима, уколико је то потребно, на време препишемо адекватну терапију – истиче др Ристић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =