Реаговања: О пољопривреди чешће у скупштинској сали

Друштво Политика Пољопривреда

Плодна и опширна дискусија је била на седници Скупштине општине Сокобање одржаној крајем прошлог месеца када је на дневном реду било неколико тачака у вези са програмом и конкурсима за субвенционисање пољопривреде. У дискусијама се чуло да је неопходно повећати давања из локалног буџета за пољопривреду, строжија контрола о утрошку додељених јавних средстава, да се у програме због климатских промена уврсти и копање бунара, да се обезбеде и субвенције за еколошке пројекте, попут одлагања амбалаже од пестицида и других препарата који се користе у аграру и слично.

Драган Николић, шеф владајуће одборничке групе окупљене око СНС, похвалио је мере које спроводи локална самоуправа, али је и навео неке од проблема у сокобањској пољопривреди, као што је недостатак радне снаге, застарела механизација, мали број савремених машина, односно спора модернизација машинског парка пољопривредника. Он је казао и да је добро што средства могу да користе и за едукацију и заложио се да се наредних година у програм евидентира и набавка камера, као мера спречавања крађе на засадима и фармама.

Из изјава појединих шефова одборничких група и председнице локалног парламента може се закључити да ће овај скупштински савез више посвећивати времена пољопривреди и да ће ова тема бити чешће на дневном реду, пошто је постигнута начелна сагласност да је, после туризма, пољопривреда најзначајнија грана у општини Сокобања. Стиче се утисак да је сазрела идеја да ове две гране у локалу могу да се допуњују. Пут није лак и једноставан, али што се пре крене раније ће се стићи на циљ.

Васиљевић: Пољопривредницима потребна помоћ и Канцеларија 

Данијела Васиљевић, председница Скупштине општине Сокобања, потврдила је спремност да се о пољопривреди говори за скупштинском говорницом чешће и навела је чињеницу да се на Комисији за пољопривреду говорило о томе да се ове године макар једном, а претпоставља се и да ће то бити чешће, окупе представници народа и разматрају стање у сокобањској пољопривреди. Председница је прокоментарисала и формирање Канцеларије за пољопривреду.

– Чули смо озбиљно оправдање за поновно отварање једне такве канцеларије. Дакле, уколико сте ви пољопривредник и желите помоћ за шта год, дакле да ли да се распитате о правилницима, да ли да чујете који су услови конкурса, да ли да сазнате које су вам папирологије потребне, да ли да се укључите у еАграр, дакле њима је потребна помоћ. Немамо службеника који се само тиме бави и који је за то плаћен, а нарочито немамо службеника коме можемо да се обратимо и да питамо који су резултати мера које ова општина спроводи уназад годинама, а то је један од највећих проблема. Ви можете да уложите у нешто, а не знате да ли сте нечему допринели, да ли имамо позитивне резултате или немамо резултате или немамо заинтересоване уопште за такву једну меру. И стим у вези ми морамо да окупимо људе који знају о пољопривреди много више него већина одборника. Мада међу одборницима има људи који су се озбиљно бавили пољопривредом, сточарством, говедарством итд. Они износе своја искуства од онога да немају дана одмора, да немају могућност да иду ни на летовање, ни на зимовање, нити да дочекују госте, до тога да се суочавају са озбиљним проблемима у функционисању – каже Васиљевић и додаје да локална самоуправа мора да има једну такву канцеларију уколико жели да пољопривреди да на значају.

 

Гавриловић: Инсистирамо на Стратегији развоја пољопривреде 

Група грађана „Преображење” сматра да је ова скупштинска седници, где су јако важне теме биле у вези са пољопривредом, била јако конструктивна и да својим предлозима доприноси да развој пољопривреде у наредном периоду буде што успешнији и што бољи.

– Инсистирао сам на документу који се зове Стратегија развоја пољопривреде у општини Сокобање на визији и да сви ми који седимо у овим скупштинским столицама допринесемо да ова јако важна грана привреде буде много успешнија, јер ја нисам задовољан и Група грађана ‘Преображење’ је у својој кампањи имала сасвим другачију визију сокобањске пољопривреде. Пре свега мислим да треба да радимо на брендирању неких производа. Да би смо брендирали неке производе морамо да имамо много озбиљније ствари овде, као што једна озбиљна млекара, једна озбиљна кланица, једна хладњача за чување воћа и да мотивишемо људе да крену и у прераду –- каже Милорад Гавриловић из одборничке групе „Преображење”.

Он је подсетио јавност на добре природне услове на овом подручју за бављење пољопривредом и да тај потенцијал треба искористити јер је, како је навео, недопуство да на овдашњим пијацама није било довољно прасади и јагњади уочи мајских празника.

– Мислим да су ова средства јако недовољна, да буџет за пољопривреду мора да буде много већи и да пре свега треба да стимулишемо озбиљне произвођаче и хране и узгоја стоке и да њима дамо већа средства како би они имали што више коопераната из својих средина и како би смо тај ланац покренули како би све то било масовније и пре свега како би било на корист свих људи са села и нас који живимо овде у општини Сокобања. А и на корист гостију који не само да су гости хотела који врло мало или уопште немају производе са овог подручја. Наравно и да нам пијаца буде богатија и да поново будемо препознатљиви и по сокобањском сиру и по сокобањском качкаваљу, сокобањском јагњету и свим оним што је некада Сокобању стављало у приоритет у односу на друге општине – изјавио је за наш медији овај одборник.

Николић: Више се издваја за спорт, него за пољопривреду 

За одборничку групу „Заједно за Сокобању” осим пољоприврде на овој седници је било важно и питање шта се дешава са преносом скупштинске седнице, односно зашто их нема.

– Добила сам обавештење да у општини постоје финансијски проблеми да би се обезбедило снимање седница скупштине. Нисам добила одговор о какавим финансијским проблемима се ради, али и даље обавештавам јавност општинска власт није обезбедила снимање седница скупштине како би грађани директно добили информацију какве се одлуке и на који начин доносе у њихово име. То је прва ствар. Друга ствар је да је данашња седница скупштине била веома важна, веома важна за Сокобању првенствено из разлога што су две најважније гране у Сокобањи туризам и пољопривреда. Дакле, као што се временом доста урадило по питању туризма и сада већи проценат грађана директно живи од туризма, тако треба да се деси и у области пољопривреде – сматра Тања Николић из ове одборничке групе.

Одборница Николић истиче да је Сокобања еколошко место и то је основ за добар програм из области пољопривреде и укључивање што већег броја људи да се овим баве и од тога живе. Она упозорава да су се сви сложили око значаја пољопривреде, али да се по њеном тумачењу, за спорт пет пута више издваја него за пољопривреду.

– Друга ствар јесте да Стратегија развоја пољопривреде важи до 2025. године, мислим да је ово прави тренутак да се јасно одреде циљеви развоја пољопривреде и самим тим да кренемо у планирање активности субвенција које ће оправдати ове циљеве. Некако из године у годину се опредељују средства за субвенције које су више помоћ пољопривредницима, а мање усмеравање ка оном делу који би довео до тога да људи од пољопривреде заправо живе – каже ова опозициона одборница.

Она сматра да је Канцеларија за пољопривреду јако важна и треба да постоји институција за пољопривреду, али треба да на озбиљан начин буде оформљена и да се активности знају још на почетку формирања те канцеларије. По њеном мишљењу, у овом примеру то није случај.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − ten =