Прослава Божића у Сокобањи окупила велики број верника на целој њеној територији

Друштво

Прослава најрадоснијег празника Божића, рођења Исуса Христа, окупила је на територији Сокобање велики број верника и грађана. Слави се у свим домовима, а традиционално налагање бадњака, уприличено је и по околним селима – Реснику, Врелу, Поружници, Врмџи, Шарбановцу и свим осталим подручним деловима Сокобање, уз празничну, породичну, пријатељску и духовну атмосферу.

Централно окупљање на најрадоснији Хришћански празник и претходницу Божића, Бадње вече, уприложено је у вечерњим сатима у сокобањској цркви Св. Преображења Господњег. Након литургије и ношења бадњака око цркве, присутним верницима обратио се протојереј Вања Ковачевић речима:

БРАЋО И СЕСТРЕ – “МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ” Ова ватра, која представља ватру у пећини Витлејемској, у којој се родио Богомладенац. Ова ватра која исијава ноћас и ове искрице упућене ка Господу и спаситељу нашем. Бадњи дан. Али централни догађај наше прославе јесте Божић и рођење Богомладенца Христа. Спаљивањем бадњака завршавамо са старим паганским религијама и ноћас дочекујемо рођење Богомладенца. Темељ наше вере јесте васкрсли Господ. Али и Господ који је рођен у пећини, тихо и ненаметљиво положен у јасле. Цар над царевима. Господ и владар свега створеног, долази на овај свет, рађа и бива положен у јасле. Први сведоци су били мудраци са истока, пастири. Браћо и сестре. Цар над царевима долази тихо и кротко у овај свет, зарад нас и нашег спасења. Из љубави своје велике. Господ својом љубављу, воли нас и чува и штити, без обзира какви смо. И ево, у овој ноћи, када обележавамо рођење Богомладенца, окупљамо се и спаљујемо овај бадњак и дочекујемо Господа и спаса нашега Исуса Христа – обратио се присутнима протојереј Вања Ковачевић, парох први сокобањски.

Након налагања бадњака, чесницу са златником дариваним од стране општине Сокобања, преломила су деца. Присутнима се обратио и председник општине, др Миодраг Николић.

– Драго ми је да смо се вечерас окупили у оволиком броју. Драго ми је да је оволико деце вечерас присутно, где смо стварно у сарадњи са нашим свештенством, овај дан уприличили како треба и како доликује. Пожелео бих свима у овој години пуно здравља, пуно благостања и да нас следеће године има дупло више него у прошлој години – рекао је др Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

Део атмосфере прославе Божића и налагања бадњака у Сокобањи и њеним селима можете погледати у видео прилогу испод.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 5 =