Пројекат “Јачање безбедности новинара у Централној и Јужној Србији”

Друштво

Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК представио је нови пројекат “Јачање безбедности новинара у Централној и Јужној Србији”, који се реализује уз финансијску подршку Европске Уније.

“Циљ пројекта је јачање безбедности новинара у четири округа Централне и Јужне Србије, Расинском, Нишавском, Поморавском и Рашком, кроз процес едукације и умрежавања за заједничко деловање и подизање свести грађана и релевантних актера на локалном нивоу. Пројекат се реализује преко регионалне мреже за безбедност новинара Safejournalists.net и уз подршку Европске Уније”, истакао је на конференцији за новинаре Славиша Миленковић, председник ЦИНК-а.

Он је подсетио да се новинари у Србији свакодневно суочавају са проблемима приликом обављања свог посла те да су често изложени вербалним и физичким претњама.

“Само у последњих десетак дана имали смо неколико таквих случајева. Пре два дана у једном локалу у Лесковцу нападнут је колега Драган Маринковић, уредник портала Решетка. Неколико недеља раније нападнут је дописник ТВ Н1 из Ниша Милан Стојановић док је обављао свој посао. Почетком децембра уреднику јагодинског портала “Централ Медиа” Горану Јевремовићу полиција је дошла на врата редакције да би га упозорила да не иде на блокаду путева. Сви ови примери говоре како је неопходно радити на информисању јавности о угрожавању безбедности новинара али и на њиховом хоризонталном повезивању”, додао је Миленковић.

Пројекат “Јачање безбедности новинара у Централној и Јужној Србији” подразумева организовање четири округла стола о безбедности новинара, по један у сваком од четири округа, организовање дебате новинара, једнодневну обуку за реаговање новинара у случајевима када им је безбедност угрожена као и серију текстова.

Партнер Центра за истраживачко новинарство Крушевац на овом пројекту је Удружење грађана “Евроконтакт” из Крушевца чији стручњаци ће имати улогу консултаната.

Пројекат “Јачање безбедности новинара у Централној и Јужној Србији” се спроводи преко регионалне платформ за слободу медија и безбедност новинара SafeJournalists.net и Независног удружења новинара Србије а уз финансијску подршку Европске Уније.

Извор: ЦИНК

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 6 =