Проглашени најбољи спортисти и спортски радници за 2019. годину

Спорт

Церемонија проглашења најбољих спортиста и спортских радника и додела признања у организацији Спортског савеза општине Сокобања одржана је у петак у малој сали Оштине Сокобања.

За најбољу спортисткињу Сокобање у 2019.години проглашена је Миа Милисављевић (Тениски клуб „Лапчевићˮ) која је у току прошле године одиграла више од 30 турнира у земљи и иностранству и на сваком такмичењу на коме је наступала била је у самом врху. У категорији испод 12 година, четири пута јебила првакиња турнира, трипута је заузела друго место а једном треће. На Спортским играма младих одржаним у Београду освојила је треће место и једина донела медаљу у Сокобању. Такмичарску сезону завршила је на петом месту и од ове сезоне прелази у категорију до 14 година.

За најбољег спортисту проглашен је Александар Милојковић, члан Планинарског клуба „Озренˮ, који је 15.фебруара прошле године, успоном на Аконкагву(6.962 мнв.) остварио изузетан успех у планинарској дисциплини високогорства. Током освајања највишег врха Јужне Америке, Милојковић је прешао 45 километара и савладао висинску разлику у успону од 4.080 метара и тиме стекао услове за именовање спортисте националног значаја од стране Планинарског савеза Србије. Захваљујући њему, сокобањска застава се завијорила на крову неколико континената: Африке, Европе и Јужне Америке.

‒ Никада нисам помислио да одустанем и ако су изазови били велики: временски услови, дехидрација, висинска болест, неки безбедоносни ризици које носи овај спорт, али вољом и упорношћу, корак по корак, стигне се до циља ‒ истакао је Милојковић.

Најбољи спортиста наше општине углавном се сналази сам и уз помоћ пријатеља, када је финансирање у питању, и већ се припрема за неке нове експедеиције, које планира да изведе наредне године, највероватније на подручју Северне Америке.

Клуб малог фудбала „Озренˮ проглашен је за најуспешнији спортски колектив. Систематски рад у овом клубу огледа се у чињеници да је на крају скоро сваке сезоне позициониран у горњем делу табеле. Протекле године, упркос тешком периоду у коме је овај клуб био и на ивици гашења, његови чланови су се вратили на велика врата освајањем 14. Ноћног турнира у малом фудбалу – Сокобања 2019. Од оснивања овог важног регионалног турнира други пут се десило да га освоји екипа састављена искључиво од играча из Сокобање. На полусезони клуб заузима другоместо у Регионалној футсал лиги ФСРИС са два бода заостатка у односу на првопласирану екипу и у овом тренутку је једини клуб из Сокобање који има прилику да заигра у вишем рангу такмичења.

За најуспешнијег спортског стручњака у протеклој години, проглашен је Дејан Милисављевић (Тениски клуб „Лапчевићˮ), професор физичке културе у Средњој школи „Бранислав Нушићˮ. Милисављевић је вишу тренерску школу завршио у класи професорке и прослављене тенисерке Јелене Генчић. У Тениском клубу „Лапчевићˮ, поред остале деце коју тренира, највише успеха постигао је са својом ћерком Миом, која је ове године проглашена за најбољу спортисткињу Сокобање.

За најистакнутијег спортског радника проглашен је Славиша Живановић, дугогодишњи функционер Фудбалског клуба „Хајдукˮ из Рујевице. Један је од оснивача овог клуба и поред тренера и играча најзаслужнији за резулта те екипе, посебно за освајање првог места у Општинској фудбалској лиги. Посебан допринос је дао у обезбеђењу средстава за нормално функционисање клуба.

Награда за животно дело у спорту додељена је Милији Миленковићу (Спортско удружење „Сокоградˮ). Миленковић је рођен 1950.године а већ са 16 година, заиграо је за први тим ФК „Озренˮ у Нишкој зони. У ФК „Озренˮ одиграо је 1.300 утакмица. Своју вишегодишњу фудбалску каријеру завршио је 1990.године али није престао да се бави фудбалом. Наставио је да игра у сокобањским општинским клубовима. Он чак и данас наступа на теренима за СУ „Сокоградˮ као најстарији регистровани активни играч у Србији. Током своје каријере у више наврата је био тренер свих селекција ФК „Озренˮ. Неколико пута је проглашен за најбољег спортисту Сокобање а 1998.године проглашен је за стручњака године од стране Фудбалског савеза Борског и Зајечарскогокруга. За репрезентацију ветерана Југославије одиграо је 15 утакмица, а данас је члан Управног одбора ОФС Сокобања.

Поред свих ових награда и признања и деветнаест младих спортиста проглашено је младим надама током протекле године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =