Povodom Svetskog dana poezije: Pesnički stihovi i promocija zbirke o životu i veri

Društvo Kultura

Povodom Svetskog dana poezije, juče je Bioskopu „Moravicaˮ održana pesnička manifestacija koja je počela okupljanjem učesnika ispred Muzeja, Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ i spomen-sobe posvećene sokobanjskom, a u jedno vreme i zaboravljenom piscu, Stojanu Živadinoviću.

‒ Stojan Živadinović je jedno ime koje nije mnogo poznato izvan Sokobanje, a veliki je književnik bio između dva svetska rata. Naš je običaj da svake godine, kada nam dođu gosti, vodimo ih u spomen sobu Stojana Živadinovića, gde im ja obično govorim o tome kakav je bi on, kakva su njegova dela bila i njegov životni put. Ta soba stvarno odražava vreme u kome je on živeo i meni je zadovoljstvo da našim gostima uvek prikažem i kažem nešto o njemu i upoznam ih sa najpoznatijim književnikom iz Sokobanje ‒ rekao je Hranimir Milojković, književnik i član Udruženja književnika „Stojan Živadinovićˮ iz Sokobanje.

Revijalni deo i čitanje poezije održano je u Bioskopu „Moravicaˮ. Skup pesnika svečano je otvorila Daliborka Stevanović, direktorka Kulturnog centra Sokobanje, koja je prisutne pozdravila i istakla da joj je pripala velika čast da otvori skup, kazavši da se i sama bavi pisanjem poezije. Ona je i jednu svoju pesmu, uz vidne emocije, u toku predstavljanja i sama pročitala.

Miloš Veljković, predsednik Udruženja Književnika „Stojan Živadinovićˮ, je napomenu da su ovi susreti tradicionalni.

‒ Od našeg osnivanja, mi svake godine 21. marta organizujemo, u čast Svetskog dana poezije i književno veče. Ove godine smo u drugom delu večeri imali i promociju knjige Stefana Đorđevića, našeg člana. Imali smo u gostima dosta predstavnika Književnih klubova iz Paraćina, Ćuprije, Bagrdana i drugih krajeva, kao i naših predstavnika iz Sokobanje. Negde oko desetak gostujućih pesnika i naravno naših članova. Ova danas manifestacija je i humanog karaktera. Mi smo na sednici upravnog odbora odlučili da namenimo, od prodaje knjiga, sva prikupljena sredstva za lečenje dvojice dečaka iz Sokobanje, i pored Stefanove knjige našle su se knjige i Milice Petković i Ljubiše Veljkovića ‒ rekao je Veljković.

U okviru ovog dana predstavljena je i zbirka pesama Stefana Đorđevića iz Sokobanje „Moj život 2 – Lavirint Životaˮ. Ovaj mladi pisac oženjen je jednom Jelenom i sa njom ima troje dece. Njegova je poezija duhovnog i životnog karaktera, a kako kaže, želja mu je da obiđe najveću svetinju ovoga sveta, da hoda stazama kojima je hodao Isus Hrist, poseti Jerusalim i svome prezimenu doda prefiks „Hadžiˮ.

‒ U ovoj knjizi opisan je moj život, moj pogled na životna shvatanja i ti neki međuljudski odnosi, kako nas život vodi, usponi, padovi i prepreke u životu, odbačenost u društvu i svega toga. Ali na kraju, sve se to da rešiti uz veru u Boga i postizanjem svojih ciljeva. Naravno u zbirci je i porodica, kao jedan vid opšteg značaja života. Ja tu opisujem i gubitak jednog deteta, ali nakon dužeg vremena ostvario sam svoj cilj, oženio se i hvala bogu imam tri prelepa sina. U zbirci, kako se i vidi, prisutna je kako duhovna tako i životna poezija, molitve upućene Bogu i želja ka tim hodočašćima. I moja je želja da hodam stazama kojima je hodao naš Gospod i Spasitelj Isus Hrist, kako i želja da postanem Hadži Stefan Đorđević ‒ rekao je ovaj mladi pesnik iz Sokobanje.

Manifestacija povodom Svetskog dana poezije organizovana je od strane Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ, Udruženja književnika „Stojan Živdinovićˮ, Osnovne škole „Mitropolit Mihailoˮ i Srednje škole „Branislav Nušićˮ. Pokrovitelj manifestacije je Opština Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 5 =