Потписан уговор о дуалном образовању између Средње школе „Бранислав Нушић” и Туристичке организације Сокобања

Друштво Туризам

Директорка Средње школе „Бранислав Нушић” Ана Милићевић и директор Туристиче организације Сокобања (ТОСБ) Љубинко Миленковић потписали су јуче уговор о дуалном моделу образовања. Тема овог уговора је дуални рад или учење кроз праксу који подразумева да ће два ученика ове образовне установе смера туристички техничар од 1. септембра наредне године обављати праксу у ТОСБ. То ће бити прва генерација ученика у Сокобањи која ће кроз дуално обазовање добити професионално знање и на тај начин се у будућем периоду препоручити за одређена радна места.

Потписивању уговора претходио је процес акредитације и обуке инструктора односно лиценцирања једног запосленог из ТОСБ који ће бити инструктор ученицима и учити их кроз рад.

Туристичка организација Сокобања је једина акредитована организација у Сокобањи за систем дуалног образовања, а овај уговор представља само наставак изузетне сарадње коју ТОСБ има са овом образовном установом годинама уназад, сазнајемо од Љубинка Миленковића, директора ТОСБ.

− Потписивање уговора о дуалном образовању је пример једне изузетно добре праксе који би требало да усвоје и друга предузећа у јавном и приватном сектору у нашем месту. На тај начин ће запослени у њима својим радом, знањем и вештинама, на најбољи начин дати допринос образовању деце у Сокобањи. Наша средња школа има капацитете, ово је само додатни начин да деца усаврше своја знања и када стекну своје дипломе након четири године образовања у средњој школи, имају и кључна знања и вештине да одмах могу да приступе раду − истакао је Миленковић.

Директорка сокобањске средње школе каже да је дуално образовање као вид образовања у Републици Србији већ неколико година у фокусу, посебно према средњим стручним школама се усмерава та потреба и захтеви од стране ресорног министарства да се што више школа укључи у дуално образовање.

− Ми дуално образовање не можемо да спроведемо сами за то нам је потребна помоћ привреде која пре свега мора да препозна значај дуалног образовања. Изузетно ми је драго што је ТОСБ препознала значај ове врсте образовања и прва се на територији наше општине укључила у акредитацију и у реализацију овог вида наставе. Сигурна сам да ће ТОСБ своје добро искуство пренети својим пословним партнерима и свима који раде у Сокобањи у областима које образује наша школа, и подстаћи их да се и они наредних година укључе у систем дуалног образовања − рекла је Милићевић.

Она је додала да је и сам процес  укључивања привредних субјеката и акредитације сада поједностављен и да се нада да ће тај сегмент додатно омогућити свима онима који се баве пре свега туризмом и угоститељством да се укључе у овај програм образовања.

− Ми поред туристичких техничара које образујемо већ више од 30 година такође дуги низ година веома успешно образујемо и стручне профиле у угоститељству, то су конобари и кувари и такође и трговце. Све су то профили који су препознати у области дуалног образовања и за које у Сокобањи постоји доста потенцијала. Ово је позив свима осталима да се поред ТОСБ укључе у ову причу јер до краја месеца децембра школа доноси план уписа и Привредна комора Србије упутиће позив свим привредним субјектима да  искажу интересовање да би све то било кроз план уписа у наредну школску годину и реализовано − истакла је Милићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + three =