Porodice nastradalih rudara najavile žalbu

Društvo

Odbacivanje od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu krivične prijave koju je podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike protiv 14 osoba zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti i izazivanja rudarske nesreće u rudniku „Sokoˮ u Čitluku kod Sokobanje, 1. aprila prošle godine, izazvalo je reakciju porodica nastradalih rudara i njihovih pravnih zastupnika. Tim povodom danas je u podne u prostorijama Doma kulture održana konferencija, na koju su uglavnom pozvani mediji sa nacionalnom frekvencijom.

 

Kako je objavljeno na fejsbuk stranici „Aleksinac novostiˮ članovi porodica poginulih rudara u rudniku „Soko” i njihovi advokati novinarima su saopštili da je u radu rudnika bilo niza nepravilnosti i da su advokati uložili prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Takođe, tražiće se i formiranje anketnog odbora u Narodnoj skupštini Srbije. Porodice će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava, nakon što se iscrpe sve pravne mogućnosti u Srbiji, navodi se na pomenutoj fejsbuk stranici.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksncu je na svom sajtu, prilikom objave odluke petog januara, navelo da nakon sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja, ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, o čemu su obavešteni podnosilac prijave, u konkretnom slučaju navedeno Ministarstvo, punomoćnik oštećenih i oštećeni, odnosno zakonski naslednici.

Naglašeno je da na odluku aleksinačkog tužilaštva oštećeni imaju pravo da podnesu prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

U nesreći u rudniku „Sokoˮ, prvog aprila prošle godine poginulo je osam rudara, šestorica stradalih je iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Sokobanje.

Izvor fotografija: Fejsbuk stranice Aleksinac Novosti i Aleksinac.net.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 + 15 =