Почело пилотирање државне матуре

Друштво

И у сокобањској средњој школи данас је почело полагање пробног испита у оквиру државне матуре. Ученици данас полажу тест из српског, односно матерњег језика, а сутра ће се одржати полагање из математике. Ова два теста предвиђена су за све ђаке, док ће гимназијалци имати још једно тестирање које ће се одржати у четвртак, 7. априла, када ће полагати један изабрани општеобразовни предмет од понуђених седам.

– Дакле сви матуранти из целе Србије данас раде оно што и наши сокобањски матуранти. У периоду од данас па наредне две године биће спроведено неколико ових пробних матура. Циљ ове, која се спроводи данас, сутра и наредних дана, јесте пре свега провера процедура које су потребне за организовање државне матуре, а и за проверу испитних задатака – објашњава Ана Милићевић, директорка Средње школе „Бранислав Нушићˮ.

Како објашњава, све ове тестове ђака прегледаће наставници сокобањске школе, након чега ће их проследити Министарству просвете.

– На основу онога што су урадили ученици могу добити и оцену, пре свега ако су задовољни својим радом и оним што су постигли на овом тесту. То може да буде део њихове оцене у току ове школске године – додаје директорка.

Државна матура је предвиђена 2024. године за оне који завршавају четворогодишње средње школе и образовне профиле, а за ученике трогодишњих школа тестирање ће се обавити наредне године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − nine =