Почело обележавање „Дечје недеље” у Сокобањи

Друштво

Дечја недеља, jедна од најлепших манифестација, која се већ деценијама уназад обележава широм наше земље, почела је јуче и трајаће до недеље 10. oктобра. За мото овогодишње манифестације изабрани су стихови Љубивоја Ршумовића: „Дете је дете, да га волите и разумете”.

− Дечја недеља  се већ по традицији одржава сваке прве недеље месеца октобра и посвећена је унапређењу положаја деце у свим областима. Овогодишња манифестација је посвећена пре свега дечјим жељама и потребама. Ове године она се због пандемије изазване корона вирусом обележава са малим изменама − каже Горан Петровић коориднатор тима за културне активности основне Школе „Митрополит Михаило”.

Обележавање Дечје недеље, почело је јуче тако што су су наставници разредне и предметне наставе представили ученицима програм обележавања манифестациј. Данас је одржана седница Ученичког парламента на тему „Вршњачка подршка у кризним ситуацијама” конкретно се мисли на ученике који имају ковид или су у изолацији због укућана који су позитивни. Такође, на часовима одељенске заједнице одржана је радионица „Потребе и жеље. Већ по традицији у среду представници свих разреда заједно са предшколцима посетиће председника општине и постављаће му питања. С обзиром на епидемиолошку ситуацију, ове године неће ићи по два уечника, већ само по један представник из сваког одељења. Истог дана биће одржана и радионица под називом „Путем креативности до међусобног разумевања” на којој ће деца израдити играчке и употребне предмете од различитих материјала са порукама пријатељства које ће разменити.

− У четвртак је акција „Деца деци” у оквиру које ће ученици млађих разреда донети по једну књигу. Ранијих година су те књиге размењиване али овог пута у оквиру одељења правићемо одељенску библиотеку а ученици старијих разреда ће школској библиотеци поклонити те књиге које ће најпре бити изложене у холу школе − каже Петровић.

Петак је резервисан за фотографије кућних љубимац. Ранијих година на теренима код школе биле су одржаване изложбе кућних љубимаца а сада због пандемије, само фотографије. Тог истог дана биће одржана и акција „Мостови међу генерацијама”. Ученици који то желе снимиће видео клип у коме ће старијим укућанима објаснити шта је то интернет, фејсбук и томе слично. уколико желе, деца  могу тај клип послати на конкурс „Стручњак за новотарије” у организацији Пријатеља деце Србије. Поред тога сви ученици који желе моћи ће да се укључе у у националну он лајн кампању „Желим да разумеш”. Циљ кампање је да се прикаже шта је деци важно, да приближи дечју перспективу одраслима.

Обележавање „Дечје недеље” јуче је почело и у Предшколској установи „Буцко” и то са измењеним програмом ове године.

− Завршни маскенбал смо увек имали петком а ове године у понедељак и то искључиво због временских услова који  су на почетку ове недеље погодни, док се за крај седмице очекује захлађење − каже директор ПУ „Буцко” Душан Мијајловић.

Данас су предшколци посетили библиотеку „Стеван Сремац” и одржана је креативна радионица „Стручњак за новотарије” у оквиру које су деца снимила видео поруке које ће упутити старијим суграђанима. У среду ће предшколци заједно са својим старијим другарима школарцима посетити председника општине. Тог истог дана биће одржана још једна радионица „Мостови међу генерацијама”. У четвртак 7. октобра,васпитачи ће Буцкиће упознати са дечјим правима и обавезама. У петак ће бити одржана ликовна радионица „Добра играчка”, у оквиру које ће деца  радити по групама и радови ће бити изложени у холу вртића и Легату. Мијајловић додаје да ће у петак, уколико то временске прилике дозволе, на отвореном бити организован и један спортски дан.

 

Дечја недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци. Манифестација Дечја недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, као носиоце права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала, сваког детета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 6 =