Počeli „Sokobanjski medicinski daniˮ

Društvo Zdravlje

Stručni skup „H Sokobanjski medicinski daniˮ u organizaciji Specijalne bolnice „Sokobanjaˮ, otvoren je juče i trajaće do nedelje 15. oktobra. Ovogodišnji simpozijum posvećen je jubileju 45 godina rada ove zdravstvene ustanove, saznajemo od v.d direktora Ivane Filipović.

˗ Ovaj datum obeležićemo kroz trodnevni skup koji okuplja interniste, kardiologe, pulmologe i dečije pulmologije. Kroz tri nacionalna seminara „Kardiologija – juče, danas, sutra”, „Aktuelnosti u dijagnostikovanju i lečenju plućnih bolesti kod odraslihˮ i „Novine u dečijoj pulmologiji i rehabilitacijiˮ, obradićemo veoma zanimljive teme ˗ rekla je Filipović.

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji podignuta je 1987. godine. Naslednik je špitalja koji je izgrađen 1837. godine i nosilac je sokobanjskog zdravstvenog turizma. Za 45 godina svog postojanja i uspona Specijalna bolnica je postala simbol lečilišta u kome su prevencija, lečenje i rehabilitacija u službi osposobljavanja i podučavanja kvalitetnom i punom životu kakav je jedino dostojan čoveka.

Učesnike stručnog skupa, među kojima su i eminentni profesori poput direktorke Instituta Niška Banja prof.dr Marine Deljanin Ilić, doajena srpske kardiologije profesora Stevana Ilića i direktora klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš profesora doktora Tomislava Kostića u ime organizatora pozdravila je specijalista interne medicine dr Ivana Filipović, v.d. direktora Specijalne bolnice „Sokobanjaˮ.

˗ Danas imam veliku čast da vam se obratim u ime Specijalne bolnice „Sokobanjaˮ sa mesta vršioca dužnosti direktora ustanove uz koju sam rasla, koja me školovala i u kojoj radim 21 godinu, a koja slavi svoj 45 rođendan. Izuzetna je privilegija i odgovornost što se danas obraćam vama od kojih sam učila i vama sa kojima sam učila, vama sa kojim raradim i sa kojima svakodnevno delimo sve i učimo jedni od drugih ˗ rekla je između ostalog Filipović.

Skup je zvaničnio otvori i prisutne pozdravio predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić.

˗ Drago mi je da su Sokobanjski medicinski dani ovoliko posećeni i da je prijavljen veliki broj radova, uprkos pauzi od tri godine, koja je nastupila zbog kovida. Osim toga drago mi je i što danas Opština Sokobanja i Specijalna bolnica Sokobanja imaju jedan neraskidiv spoj koji teži napretku i unapređenju zdravstvenog i turizma u opštine. Želim vam da se narednih dana edukujete i družite, ali ii da iskoristite ovo lepo vreme i obiđete Sokobanju ˗ rekao je Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one + 4 =