Планинари из равнице одушевљени сокобањским крајоликом

Друштво Спорт

Иако је временска прогноза деловала да ће за викенд бити лоше време, планинари су у недељу награђени једним лепим и сунчаним даном током кога су чланови Планинарског друштва „Оштра Чука” угостили колеге из Планинарско смучарског друштва „Стара Пазова” које окупља планинаре из Старе и Нове Пазове, Новог и Старог Баната и Инђије.

Претходна најава стазе, која је требала да води преко планине до Сокограда, услед лепог времена је промењена, тако да је акценат стављен на Оштру Чуку и део висоравни Девице.

− Првенствено је у плану била мало другачија стаза, али смо се усмерили на јужну страну и обухватили врхове Оштра Чука, Блендијску врх, Големи камен, тако да је то била једна кружна стаза која нас је водила преко водопада Рипаљке, две планине Озрен и Девица на којој смо и више боравили, и видик Големи камен, са кога се може видети и Сокоград и Сокобања − појаснио је Младен Антић, председник ПД „Оштра Чука”.

Током ове стазе планинари су прошли двадестак километара са висинском разликом од 1.110 метара и ово је акција коју су, према речима водич из ПСД „Стара Пазова” Миливоја Томића уписали у календар акција, под истим називом „Девица-Озрен”.

− Ми смо на стази могли видети много тога. Ово је права планинарска стаза, колски пут, видиковци добри, један водопад који је чудесан. Овај врх, Оштра Чука, је стварно атрактиван и све су то елементи који једноставно планинари, посебно код нас у клубу воле, зато што ипак су то људи који долазе из, да кажем, равнице и први пут су овде. Сама ова конфигурација стазе и свих њених тачака по мени је пресудна. То је оно што интригира − каже Томић.

Гостујући планинари нису крили своје одушевљење овим крајем и шумама, што се и огледало на њиховим лицима и осмеху који је ову акцију кораком пратио.

− Могу да кажем да ми је све упечатљиво овде. Природа је разнолика, прелепа. Време нас је послужило. Ја сам заиста одушевљена.Била сам свугде на планинарским акцијам, али ово је заиста једна онако врховна рангирана акција, где је све потаман − истакла је Верица Простран из Нових Бановаца.

Током ове стазе, овдашњи планинари са гостима из Старе Пазове обишли су Рипаљку, систем њених каскада, Калиновицу, Власину, врх Оштру Чуку, Блендијски врх. Прошли су кроз густе шуме планина где обитавају брест, цер, храст, граб, граница и буква, а могли су да виде и сремуш који је кренуо да ниче. Попели су се и на Големи камен, видиковац са кога се у даљини виде Сокоград и Поповица, Лептерија и Сокобања, а у даљини планина Ртањ. На крају саме акције обишли су и плажу Жупан на реци Моравици.

Део овог планинарског излета можете погледати у видео запису…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + thirteen =