Ово лето памтиће се и по њима

Друштво Култура

Један од многобројних догађаја који су одржани на сокобањској сцени овог лета и који ће се дуго памтити је наступ групе „Калемˮ. Иако је од тада прошло два месеца позитивни утисци су и даље присутни како код публике која је била тог дана тако и код самих извођача.

Због тога се присећамо разговора са члановима групе који су наступили у оквиру Бањског забавног лета и њиховим одушевљењем како самом сценом тако и посетиоцима концерта одржаног на Летњој позорници „Врелоˮ.

Са концерта у Сокобањи чланови овог састава понели су лепе утиске, а публика је са одушевљењем реаговала на њихове песме, као и на начин извођења познатих композиција.

– Утисак о концерту у Сокобањи јесте да је било јако лепо и да је публика реаговала. Душан и ја смо се некако осетили фино и слободно да лепо комуницирамо са њима. Осетила се нека хемија међу нама – рекао је тада за наш портал Стефан Илић, виолиниста и вокал групе „Калемˮ.

Простор и акустичност амбијента на коме су наступили, према речима гитаристе Душана Поповића Липовца, оставио је магичан утисак на ове извођаче.

– Ово је стварно магично… Да се толико добро чује, шта ми заправо свирамо. То није толико чест случај, да имате тако добру повратну информацију од простора… Тако да стварно једва чекам да се вратим на ову сцену – рекао је Душан Поповић Липовац.

Публика на концерту била је сачињена од различитих генерација. Од оних малених који се тек упознају са светом музике, до оних којима су ове песме добро познате.

– Нисмо их много мучили. Нисмо их терали да певају све до самог краја. Генерацијски од седам до седамдесет и седам. Невероватно, али је тако. Нама је драго што има интересената за нашу музику и код младих. Старији људи препознају ту музику и некако им је ближа. Али има доста младих који хоће да то чују. То нам даје елан и то нас радује – додао је тада Стефан Илић.

Група „Калемˮ, како смо могли и да чујемо те вечери, на концерту гаји извођење традиционалне музике са наших простора, на себи својствен начин. Представили су нам се композицијама као што су: „А што ћемо љубав критиˮ, „Мој Голубеˮ, „Због тебе моме убаваˮ, „Сву ноћ ми билбил препеваˮ, својом песмом „Мој месечеˮ, као и многим другим севдалинкама које су љубављу, радошћу и тугом обележиле ове наше балканске просторе.

Интервју о концерту са групом „Калемˮ и део музичке интерпретације можете погледати у видео прилогу у наставку.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 4 =