Основна школа „Митрополит Михаило” обележила свој рођендан

Друштво

Основна школа „Митрополит Михаило” свечаном приредбом на Летњој позорници „Врело” прославила је свој 189. рођендан. Директорка, Тања Глигоријевић je наставницима, ненаставном особљу и ученицима поводом Дана установе упутила честитке.

− Добро дошли на 189 рођендан наше школе. Користим прилику да вас у име колектива Основне школе „Митрополит Михаило” и у своје лично име топло поздравим и пожелим срећан данашњи дан. Нашим ученицима, наставницима, ненаставном особљу и свим родитељима желим пуно успеха у предстојећој школској године, пре свега пуно здравља, среће, благостања и успеха на свим пољима − поручила је Глигоријевић.

Сокобањска школа обележава свој дан 14. октобра зато што је на тај дан митрополит Михаило, чије име ова образовна установа носи, хиротонисан за епископа.

Великан српске духовности и просветитељства, Митрополит Михаило који је рођен 1826. године у селу Трговишту поред Сокобање. Изучавао је основну школу од 1835, године у Сокобањи а а касније је гимназију завршио у Зајечару и Неготину и Боголовски факултет у Београду, након чега је завршио специјалистичке студије у Кијеву. Он је чувени ктитор сокобањске школе и цркве. Саградио је цркву Светог Преображења Господњег, а 1894. године и зграду садашње Старе школе која је прошле године реновирана и у којој знање стичу наши најмлађи односно ученици млађих разреда основне школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =