Општина Сокобања потписала Европску повељу о родној равноправности

Друштво

Председник општине Сокобања Миодраг Николић данас је потписао Европску повељу о родној равноправности. Општина Сокобања је прихватањем овог међународно важног стратешког документа приступила групи европских градова и општина који су родну политику утемељили у све области свог рада.

− Данас је општина Сокобања потписала Европску повељу о родној равноправности која произилази из поглавља 23 Преговора о приступању Европској унији. Оно чиме се наша локална самоуправа и ранијих година руководила, то је да је присутна једнакост полова у самој локалној заједници а и у самом функционисању локалне самоуправе, што доказује и наш локални парламент у коме су од 25 одборника 10 одборнице − рекао је Николић након потписивања Повеље.

Потписивању Повеље присуствовала је и Ивана Филиповић, председница општинске Комисије за родну равноправност која је истакла да се Сокобања прихватањем ове Повеље као локална самоуправа обавезала да ће користити сва своја расположива средства и ресурсе у обезбеђивању једнаких права полова.

− Родна равноправност претпоставља поштовање начела основних људских права и дефинише се као давање једнаких могућности мушкарцима, женама и другим родним ентиитетима у заједници како би допринели подједнаком друштвеном, социјалном и економском развоју једне заједнице и уживали једнака права у истој. Из ове повеље проистиче и следећа активност а то је формирање женске одборничке мреже које ће се одржати сутра − рекла је Филиповић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =