DVD

Општина склопила уговор са ДВД: Сокобањци могу мирније да спавају

Друштво

Сокобања је прва општина у Србији која је добила јединицу цивилне заштите опште намене, након што су представници локалне самоуправе данас потписали уговор о сарадњи са тамошњим Добровољним ватрогасним друштвом. Пре Сокобање, то је учинио само град Зрењанин, што значи да је ово други уговор овакве врсте закључен на територији Републике Србије. По речима надлежних, циљ овакве врсте сарадње је смањење ризика од катастрофа и она подразумева да Добровољно ватрогасно друштво буде ангажовано у ванредним ситуацијама и у случајевима природних катастрофа.

– Потписивање овакве врсте уговора или споразума о сарадњи је законска обавеза. Међу првима смо у Србији захваљујући томе што имамо квалитетно добровољно друштво и ватрогасну јединицу – нагласио је заменик председника општине Владимир Миловановић, који је у име локалне самоуправе потписао уговор.

Општина Сокобања овим уговором преузела је обавезу да опреми ову јединицу и да финансира одређене активности које ће она имати у наредном периоду.

– Ми добијамо тиме што ће општина опремити јединицу опремом којом по свим прописима треба да располаже, а ми ћемо са друге стране обезбедити већ оспособљене људе да одмах реагују услед ванредних ситуација – истакао је Драган Јовић, председник Добровољног ватрогасног друштва.

У локалној самоуправи поручују да потписивање овог уговора, пре свега, значи већу сигурност за грађане.

– Ми смо до сада имали једну ситуацију у којој смо се у ванредним ситуацијама довијали како смо могли, умели и знали. Ово је једна велика сигурност за грађане да ће у сваком тренутку, када то буде изискивала ситуација, имати једну опремљену јединицу која зна шта треба да ради, која има опрему да то уради на квалитетан и добар начин. Биће сигурно проблема да се ово реализује у пракси, али ово је један велики корак, а сада је на нама да то урадимо како треба. Јединица цивилне заштите, односно наше Добровољно ватрогасно друштво једно је од боље опремљених у Србији. Поседују велики број чланова и велику количину опреме коју ћемо ми допунити у наредном периоду – напомиње Марија Јовановић, задужена за послове одбране и заштите у Општинској управи.

Добровољно ватрогасно друштво Сокобање формирано је 1964. године, члан је Ватрогасног савеза Србије и Удружења ватрогасних друштава Србије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 1 =