preslap

Одржана планинарска акција у атару села Врмџа

Друштво

Рекреативна планинарска акција на чувеној кружној стази око села Врмџа, а у организацији Планинарског друштва „Преслап” из Ниша, уз подршку Планинарског клуба „Железничар” из Алексинца и Месне заједнице Врмџа, одржана је у суботу, 14. јуна. Заправо, манифестација „Дан планинарске слободе и достојанства”, седма по реду, која је требало да се одржи 14. марта, отказана је. Чим су се за то стекли услови, дакле три месеца касније, она је ипак одржана у нешто другачијим околностима него обично.

Учествовало је око 150 планинара и то већином из Ниша, а било их је и из Алексинца, Сокобање, Смедеревске Паланке, Књажевца, Неготина, Гаџиног Хана, Јагодине, Зајечара, Прокупља и Београда. На почетку акције уприличена је свечаност на којој су представници Планинарског друштва „Преслап” поклонили мараму и рукавице које је планинар Мирослав Докман носио на врху Аконкагва, за експонате у музеју села Врмџа.

preslap

Учесници су прешли укупно 17 километара. Акција је изведена на стандардној траси, од брда Црковац, на коме се налазе црква Свете Тројице, музеј села Врмџа и остаци школе из 1834. године, преко центра села, уз Врмџанску реку, до деда Мијине воденице, извора Врмџанске реке и Врмџанског језера, до кога су дошли сви учесници. На језеру учесници су се поделили у две групе, мањи део планинара вратио се истом стазом у Врмџу, а већина је наставила развођем Сокобањске и Црноречке котлине до превоја Облози, најјужнијег превоја на Карпатима, одакле се скренуло на југ, назад у врмџански атар. На уласку у Врмџу, најатрактивнији део акције били су успони на три врмџанске стене: на Видиковац, на Соколовицу и на Латин град.

preslap

Ова акција се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима. Оснивачи и водичи Планинарског друштва „Преслап” помагали су Бериславу Трајковићу у његовој борби за права планинара и учествовали су у покретању ове акције.

preslap

Извор фотографија: Фејсбук страница Планинарско друштво “Преслап” Ниш

 

1 thoughts on “Одржана планинарска акција у атару села Врмџа

  1. Tu akciju je osmislilo planinarsko društvo Oštra Čuka iz Sokobanje, sami, bez ičije pomoći, koliko se ja sećam, a ne neki tamo Miroslav Dokman, koji već nekoliko godina u nazad pokušava da preuzme organizaciju te akcije, uz pomoć MZ Vrmdža, i to sve iza leđa onima koji su je osmislili. A i ne znam kakvu će ulogu da imaju te rukavice i marama. Pretpostavljam da će sada ljudi iz celog sveta da pohrle da vide te jedinstvene predmete u muzeju, jer ispada da niko nije išao na Akonkagvu osim tog Dokmana. Dalje neću ni da komentarišem, koja je pozadina te, nazovi, planinarske akcije…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =