Одржан завршни концерт „Сокобања без граница”

Друштво Култура

Упркос киши која је протекле суботе увече упорно падала учесници кампа „Сокобања без граница” одржали су успешно на Летњој позорници „Врело” завршни концерт, који су припремали и увежбавали са својим професорима и координаторима претходних дана.

Преко сто младих учесника из Румуније, Републике Српске, Црне Горе и Србије, представило се играма из свог краја односно завичаја, певали су традиционалне песме из сокобањског краја и сви заједно наступилу у оквиру велике завршнице на концерту.

Фолклорни камп за младе из дијаспоре одржан је од 30.јула до 6. августа у оквиру пројекта ,,Сокобања без граница” Општине Сокобања и Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, Ђорђа Милићевића, а у организацији Културног центра општине Сокобања у сарадњи са Туристичком организацијом и Културно- уметничким друштвом ,,Соко”.

− Јако је било лепо и упркос киши концерт је успешно одржан и лепо смо се сви провели. Деца, учесници кампа су нам показали шта су научили током ових радионица, видели смо лепоту, младост, једно заједништво, традицију, културу, уметност и све то обједињено кроз пројекат „Сокобања без граница”. Ово је трећа манифестација коју је новоосновани културни центар Сокобања организовао у протеклих месец дана и јако смо поносни и задовољни бројем учесника и посетилаца − рекла је Далиборка Стевановић директорка Културног центра “Сокобања”.

Славољуб Ћирковић председник КУД „Соко” једног од организатора и учесника завршног концерта пројекта „Сокобања без граница”, истиче да је јако задовољан како је протекао камп претходних седам дана као и да је сарадња свих институција у Сокобањи које су помогле његову реализацију била перфетна.

− Ово су радионице које су трајале седам дана где смо имали преко 100 ученика из дијаспоре. Довели смо Национални ансамбл Републике Српске, Омладински ансамбл „Веселин Маслеша” из Бања Луке, „Коло” из Берана, КУД „Плетеница” из Бјељине и Српско клутурно друштво из Руминије. Најбоље предаваче из региона као што су директор и кореограф у ансамблу ,,Венац”, Милош Циле Митић и Сања Ранковић, професорка на Музичкој академији у Београду. Сви учесници одлазе из Сокобање препуни позитивних утисака јер је све протекло без икаквих проблема − истакао је Ћирковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =