Од октобра у функцији е-туриста

Друштво

Од првог октобра 2020. године, почела је примена правилника којим се уређује област централног информационог система (е-туриста) којом ће угостититељи моћи да пријављују домаће и стране туристе, искључиво преко ЦИС-а.

Законом о угоститељству и правилником којим се уређује садржина и начин вођења евиденције објеката за смештај прописана је обавеза угоститеља који пружа услуге смештаја у некатегорисаном угоститељском објекту за смештај врсте: хостел, преноћиште, коначиште, ботел (брод који врши услуге хотела или хостела), хан, конак, етно кућа, салаш, вила, кампиралиште, кампинг одмориште, кампинг стоп, у некатегорисаном угоститељском објекту за смештај наутичког туризма, у некатегорисаном објекту за смештај ловног туризма врсте ловачки дом, ловачка кућа и ловачка колиба, да поднесу пријаву јединици локалне самоуправе на чијој територији се објекат налази, ради евидентирања.

За непоступање по напред наведеном угоститељи чине прекршај те тако могу бити контролисани од стране туристичке инспекције и МУП-а.

Законом о угоститељству прописано је да јединица локалне самоуправе на прописан начин води евиденцију угоститеља и угоститељских објеката, који угоститељске услуге смештаја пружају у некатегорисаним угоститељским објектима за смештај, као и категорисаним објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и сеоског туристичког домаћинства – које је дужна да унесе у ЦИС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + fifteen =