„Нушић у причама” за мале хајдуке

Друштво Култура

Другог дана манифестације „Нушићеви хајдуци”, на крају такмичарског дела, у хотелу „Моравица” за ученике и наставнике изведена је представа „Нушић у причама” у организацији Културно-образовног центра „Радионица под отвореним небом”.

− Пошто „Нушићеви хајдуци” трају годинама, ја сам са господином Небојшом Нушићем и Нушић фондацијом успоставила дивну сарадњу пре три године, тако да сам прошле године у оквиру Културно-образовног центра „Радионица под отвореним небом”, као креатор програма приредила једну дечију радионицу на тему Нушића и његових прича. А ове године смо изабрали да адаптирамо две приповетке двотомног издања „Нушић у причама”, које је давне 1937. године написао Мима Предић, Нушићев зет – открила је Злата Типолд из Културно-образовног центра „Радионица под отвореним небомˮ.

Глумица Светлана Сретеновић која је и драмски педагог је веома лепо дочарала ове две приповетке, наравно, како глумом тако и дијалектом којим се говорило у то време. Деца су на крају заиграла и запевала заједно са њом на сцени, све те песме из ових крајева, нама веома познате.

− У перспективи имамо једну изразито велику жељу, а то је да оживимо једну летњу школу, која би се звала „Нушићева летња школа”. И посебна нам је жеља да деца из већих градова, мања група деце, посете истурена одељења Основне школе „Митрополит Михаило” из Сокобање и да се друже са сеоском децом – додала је Злата Типолд.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 18 =