Нова туристичка дестинација – село Милушинац

Друштво Туризам

Сокобањско село Милушинац налази се на северном ободу бањског басена између Слемена и Крстатца. Већ на први поглед ово рурално насеље својим необичним изгледом привлачи пажњу, а ако томе додамо да је природа овде створила нешто што је ретко где, онда не чуди што се мештани Милушинца на челу са Небојшом Илићем већ дужи низ година залажу за развој туризма у свом месту. Представници локалне самоуправе су такође веома заинтересовани за то да ово село добије место на туристичкој мапи Сокобање, које му са правом припада. Управо из тог разлога у недељу је одржан састанак коме су присуствовали Миодраг Николић, председник општине Сокобања, Владимир Миловановић, заменик председника општине, Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања, Бојан Тодосијевић директор ЈП „Зеленило” са мештанима овог села.

Миодраг Николић председник општине каже да му је веома драго што је састанку присуствовало доста младих људи из овог села који су заинтересовани да се баве туризмом.

‒ Мештани Милушинца ће свакако имати потпуну подршку локалне самоуправе, Туристичке организације Сокобања и ЈП „Зеленила”. Направили смо прве кораке и утврдили шта је потребно да се ово село стави у туристичку функцију и ту пре свега мислим на категорисање туристичких објеката, смештајних капацитета као и отварање неких мањих угоститељских објеката у склопу тих пољопривредних газдинстава где ће туристи моћи да попију кафу, пиће и пробају локалне специјалитете ‒ рекао је председник Николић.

Он је додао и да је поред тога један од приоритета да у наредном периоду ЈП „Зеленило” помогне да се излетишта у атару овог села ставе у функцију туризма, тако што ће средити и обезбедити приступне путеве и урадити туристичку сигнализацију до самих локалитета у Милушинцу.

Иначе, у атару Милушинца на планини Крстатац налазе се Богова врата, ретка природна појава и спелеолошки феномен. Представља прозорац односно остатак некадашње пећина за коју се сматра да се урушила и да је била један од улаза у Милушиначку пећину. Богова врата су приступачна из села Милушинац и налазе се на десној страни Урдешког потока. У близини „Богових врата” налази се Милушиначки водопад, излетиште Манастириште и извор Бук. И сама планина Крстатац представља изузетну туристичку атракцију, јер се са њеног врха може видети Сокобања, Бованскојезеро, Ртањ, Тупижница, Бабин зуб, Књажевац и сва околна села.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + fifteen =