Narodne poslanice na međuparlamentarnom sastanku „Evropska kulturna baština”

Politika

Članice Odbora za kulturu i informisanje Dragana Kostić i Snežana Paunović učestvovale su na međuparlamentarnom sastanku o evropskoj kulturnoj baštini, koji je održan u organizaciji Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta, 19. i 20. novembra. Međuparlamentarni sastanak okupio je članove Evropskog parlamenta, članove nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije i država kandidata za članstvo. Učesnici Konferencije su razgovarale o tri tematske oblasti Evropske kulturne baštine: Kultura i identitet, Zaštita, očuvanje i obnova kulturne baštine i Kulturna baština i obrazovanje.

Narodna poslanica Dragana Kostić u svom obraćanju je govorila o ugroženosti srpske kulturne baštine i potiranju srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji. Kostić je navela da su tokom burne istorije srpskog naroda kulturni spomenici delili patnje i stradanja Srba i da su kultura i identitet bili prvi na udaru svih osvajača na Balkanu.

‒ Danas je preko 250.000 Srba proterano sa svojih vekovnih ognjišta sa Kosova i Metohije, njihova imovina je oteta i uništena, a na udaru je i samo postojanje srpske kulture i identiteta ‒ navela je Kostić i dodala da je, od dolaska međunarodnih vojnih i civilnih predstavnika na Kosovo i Metohiju, posle 1999. godine, srušeno 150 srpskih crkava i manastira, preko 10.000 ikona i crkveno-umetničkih predmeta iz ovih svetinja ukradeno, a da su rušena i groblja.

‒ Svedoci smo prekrajanja i falsifikovanja istorije, kada se srpske hrišćanske srednjovekovne crkve i vladari proglašavaju albanskim ‒ ukazala je Dragana Kostić.

Ona je zaključila da je zbog toga, sama kandidatura takozvane države Kosovo za članstvo u UNESKO besmislena i bezočna, jer kako bi hrišćanske crkve neprocenjive vrednosti za srpsku i svetsku kulturnu baštinu mogli da čuvaju i štite oni koji ih decenijama ruše i ugrožavaju.

Narodna poslanica Snežana Paunović navela je da će glavni grad srpske severne pokrajine Novi Sad, biti evropska prestonica kulture 2021. godine. S druge strane, ono što je za Srbiju bolno je zaštita srpskog kulturnog nasleđa u južnoj srpskoj pokrajini, Kosovu i Metohiji. O ugroženosti ovog nasleđa govore činjenice i podaci koje je potvrdio UNESKO. Takođe, rekla je da je potrebno naći počinioce nasilja nad srpskim spomenicima kulture, kao i uništenim grobljima u periodu posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga, a posebno tokom 2004. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − thirteen =