Vrmdža

На шестом „Врмџа фестуˮ Гран-при за два филма

Друштво Култура

Интернационални фестивал туристичког и еколошког филма „Врмџа фестˮ протекле суботе одржан је по шести пут. Међутим, због лоших временских услова и кише ове године није могао бити одржан на атрактивној локацији Летње позорнице испод Латин града, већ у условима који су омогућили доделу признања у датом тренутку. Све то међутим ни на који начин није умањило значај културне манифестације, која је по много чему позитивном била специфична ове године.

Како сазнајемо од Славише Крстића, директора „Врмџа фестаˮ, за овогодишњи фестивал пријавило се до сада највише филмова, преко седамдесет. Селектор фестивала Велимир Стојановић одабрао је 29 остварења за жирирање. Жири у саставу Дејан Дабић, председник и чланови Јелена Стојановић и Славиша Крстић имао је заиста тежак задатак, јер су филмови били изузетно квалитетни, тако да су први пут ове године Гран-при „Латин Градˮ добила два остварења. Такозвани равноправни гран-при фествала добили су: Предраг Тодоровић за филм „Крошњаˮ у продукцији ТВ Центар „Свилајнацˮ и Драгослав Гогић за филм „Између покрета и спортаˮ у продукцији РТС.

У категорији туристичких филмова, награду за најбољи туристички филм добила је Александра Младеновић испред Установе културе „Ремезијана” из Беле Паланке за филм „Тамо где је све по твомˮ у продукцији Орловлет из Ниша, док је награду за најбољи туристички ТВ филм добила Вања Мијалков за филм „Мумуљ рађање уметностиˮ у продукцији „Телевизије Пиротˮ.

Награду за најбољи еколошки филм добила је Милица Алавања за филм „Три дана до слободеˮ у продукцији „Војвођанске зелене иницијативеˮ Нови Сад. Филм Немање Станковића „Црна тачка Европеˮ проглашен је за најбољи еколошки ТВ филм.

Филм „3 године 2 месеца 1 данˮ Николе Николића и Николе Топаловића у продукцији Дом културе Студентски град – Академски центар Београд, добио је награду за најбољи филм у области етно културе живота на селу, док је у истој категорији, али за најбољи ТВ филм проглашен филм „Златиборˮ Тијане Николић рађен у продукцији „ТВ Прваˮ – редакција Exploziv Београд.

Ратко Орозовић филмски, позоришни редитељ, сценариста, књижевник и новинар, добитник је овогодишњег признања „Петар Лаловићˮ, које се додељује за нарочит допринос подизању еколошке свести на филму.

Vrmdža

Специјална гошћа фестивала била је Катарина Стевановић Мис Туризма Србије за 2020/21, студенткиња Музичке академије, смер етномузикологија и етнокореологија. Катарина се бави етно певањем већ осам година, а поред тога, за своју душу, факултативно свира виолину и клавир. Она се залаже за праве вредности, културу и обичаје нашег народа, свесна да је задатак комплексан и интегралан изазов, али сматра да је њена велика предност разумевање народног и традиционалног, јер то и јесте стил њеног живота. Она истиче да народ који не зна своју прошлост не разуме садашњост и нема будућност.

Организатор „Врмџа фестаˮ је Локална акциона група „Ртањˮ, партнер фестивала Forum Artistikum из Ниша уз подршку Месне заједнице Врмџа и Општине Сокобања, а према речима директора фестивала Славише Крстића, овогодишњу манифестацију је помогло и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − one =