На 12. Сабору фолклора „Игра коло под Озреномˮ преко 350 учесника из Србије и Македоније

Друштво Култура

Сабор фолклора „Игра коло под Озреномˮ одржан је у суботу, 21.08.2021. године. Окупио је преко 350 учесника из целе Србије (Крагујевца, Лазаревца, Крушевца, Смедерева, Параћина, Књажевца, Мајданпека, Бруса), као и једно друштво из Македоније. Ове године је због епидемијских услова и мера фестивал знатно смањен, али то није утицало на чињеницу да је Сокобања тога дана била центар фолклора.

Сабор је започео дефилеом учесника на сокобањском шеталишту на задовољсво како фолклораша тако и грађана и туриста. Одиграно је заједничко коло у центру града да би се касније шарена поворка старих ношњи уз мелодију фруле и изворних песама преселила на летњу позорницу „Врелоˮ. Гости су могли да уживају у широком колажу игара из целе Србије и Македоније. На великој сцени комплекса наступили су: КУД „Сокоˮ Сокобања, КУД „Младостˮ Читлук, КУД „Липеˮ Смедерево, КУД „Буковикˮ Мозгово, УЗНТК „Шумадијаˮ Баточина, ФА „Подарешани младиˮ Македонија, КУД „Расинаˮ Велики Купци, СКЦ „Крагујевацˮ, АНИП „Колубарско колоˮ Миросаљци, КУД „Копаоничка фрулаˮ Брус, КУД „Моравацˮ Горње Видово, женска певачка група КУД-а „Сокоˮ Сокобања, КУД „Врбовачки опанакˮ Смедерево.

 DSC1209
 DSC1200
 DSC1168
 DSC1110
 DSC1099
 DSC1233
 DSC1086
Aperture: 6
Camera: NIKON D7000
Iso: 800
Orientation: 1

Дванаести Сабор фолклора отворио је председник КУД-а „Сокоˮ Сокобања Славољуб Ћирковић

‒ Организација једног оваквог фестивала није само данас. Ми то припремамо задња 3 месеца. Искрено да вам кажем задовољан сам. Имали смо преко 350 учесника из свих крајева Србије и из Македоније. Овде су учествовалa добра друштва, сви су играли различите игре, публика је уживала. Имали смо фантастичан дефиле са 30 фрулаша из Бруса након кога је уследило заједничко коло у центру града. Једна велика организација, захтевна, али лепа. У наредних 10 дана имамо 5 наступа. Имамо наступе у Крагујевцу. Након тога регионално такмичење оркестра певачких група, соло певача, на коме смо освојили прво место. Идемо да бранимо прво место. И ако све буде како треба идемо на заслужено летовање, односно турнеју у Сунчев Брег Бугарска. Септембра спремамо нови фестивал ветерана рекреативаца. Још један велики догађај за Сокобању. Тако да сам баш задовољан у ком смеру тече овај наш рад са друштвом, а самим тим и наша сокобањска понуда ‒ каже Славољуб Ћирковић председник КУД-а „Сокоˮ Сокобања.

На фестивалу су подељене захвалнице учесницима и заслужнима. Изабрани су најлепша Лептерија и најлепши Жупан.

И како то већ по традицији бива на крају сабора одиграно је заједничко коло.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − five =