prva harmonika

Младост и „Легенде” за почетак Прве хармонике

Култура

prva harmonikaЈуче је одржан први дан једног од најстаријих музичких фестивала у нашој земљи, „Прве хармонике Србије – Сокобања 2018”. Током дана у хотелу „Моравица” надметали су се такмичари млађих категорија. Увече, на централном градском тргу, пред многобројном публиком, заставу је подигао најмлађи учесник овогодишњег Фестивала десетогодишњи Немања Јовановић из Винче, који је затим одсвирао Ужичко коло и „Јесен стиже ја се не ожених”.

Првобитна замисао је била да Фестивал отвори прошлогодишњи свеукупни победник Душан Комненовић, који је нажалост због здравствених проблема био спречен. Након најмлађег учесника, наступио је Народни оркестар из Ниша, а затим је концерт одржала група „Легенде” која је на музичкој сцени већ дуже од три деценије. Групу „Легенде” карактерише то што окупља најшири генерацијски слој, а управо тако је било и синоћ у центру Сокобање.

‒ Нас публика не обожава, али нас поштује. Бити модеран је једно, али кроз време траје искључиво квалитет, ми смо се тога придржавали, зато смо толико дуго и опстали ‒ рекао је, између осталог у изјави за наш портал, певач групе Иван Милинковић.

prva harmonika

Вечерас, другог дана фестивала, са почетком у 20 часова, на бини испред „Милошевог конака” наступиће такмичари млађих категорија (петлићи, пионири, старији пионири, млађи јуниори, дует такмичара млађих од 15 година) након чега ће жири прогласити најбоље у поменутим категоријама и доделити награде.

У ревијалном делу наступиће извођачи изворне музике Биљана Петковић, Алекса Недељковић, Зорана Иђушки и Весна Динић, у пратњи Народног оркестра РТС-а под управом Владе Пановића.
Круна 56. Фестивала „Прва хармоника Србије”, биће последње, треће вече када ће бити проглашен и свеукупни победник, након чега ће заједнички концерт одржати велике звезде српске народне музике: Мерима Његомир, Маринко Роквић, Радиша Урошевић и Драгица Радосављевић Цакана, а све то уживо ће преносити Радио телевизија Србије, на свом другом каналу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − five =