Министарство привреде објавило Јавни позив за три програма подршке

Друштво

Министарство привреде Републике Србије објавило је јавне позиве за три програма подршке микро, малим и средњим предузећима и предузетништву. Објављени су јавни позиви за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе. Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте. Програме спроводе Министарство привреде и Фонд за развој, а представљају комбинацију бесповратних средстава и повољних кредита Фонда.

У оквиру  Програма за жене предузетнице и младе, право да се пријаве на Јавни позив имају предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније пет година у односу на годину подношења захтева, а чији је оснивач и законски заступник жена или физичко лице старости до 30 година. Средства се могу користити за текуће одржавање, куповину опреме, оперативне трошкове. Износ бесповратних средстава креће се од 35 – 45% вредности улагања. Потребну документацију можете  потражити на: https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/zene-mladi.

Када је у питању Програм за развојне пројекте, право конкурисања имају предузетници, микро, мали, средњи и велики привредни субјекти и задруге који испуњавају критеријуме брзорастућег развоја и/или припадају четвртој групи развијености. Средства се могу користити за изградњу, доградњу, реконструкцију, куповину машина и опреме, трајна обртна средства, набавку софтвера и рачунарске опреме. Износ бесповратних средстава не може бити мањи од 75.000,00 динара за предузетнике, односно250.000,00 динара за правна лица, нити већи од 12.500.000,00 динара за све привредне субјекте. Више информација и потребну документацију можете потражити на https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/podrska-investicijama-u-privredi.

И за трећи програм који је намењен почетницима у пословању, могу се пријавити предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на годину подношења захтева. Средства се могу користити за текуће одржавање, куповину машина и опреме, оперативне трошкове. Износ бесповратних средстава може бити од 30 – 40% вредности улагања. Више информација и потребну документацију можете потражити на: https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/start-up-krediti

Јавни позиви отворени су док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31. децембра ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =