vrmdža fest

Милан Белегишанин добитник награде „Петар Лаловић” Врмџа феста

Култура

Као што смо недавно објавили, четврти по реду Фестивал туристичког и еколошког документарног филма „Врмџа фест” одложен је због погоршања епидемиолошке ситуације. Ова манифестација требалo је да буде одржана 25.јула у Врмџи. Организатор фестивала, Локална акциона група Ртањ, на својој званичној фејсбук страници је објавила да је нови датум одржавања „Врмџа феста” непознат, али да је одлуком фестивалског жирија награду за нарочит допринос подизању еколошке свести на филму, која носи име чувеног редитеља и документаристе Петра Лаловића, ове године припала Милану Белегишанину, редитељу и писцу из Новог Сада.

Белегишанин је трећи носилац престижног признања које су пре њега понели Дејан Ђуровић, наратор у емисији „Опстанак” образовног програма РТС-а, и Владимир Манић, учитељ и аутор серије филмова о Старој планини из Ниша.

Добитници осталих награда, односно Гран при фествала „Латин град” ,за најбољи телевизијски и најбољи филм посебно у областима туризма, екологије и етно-културе живота на селу, као и за најбољи страни филм, још увек се не знају. Филмови који не буду уврштени у такмичарски део чине ревијални део програма.

Имајући у виду да због проглашења пандемије месецима није било неке продукције, ове године је пријављено мање филмова, односно око 30 и углавном су то аутори из Србије, и предњачи телевизијска продукција. Има их из свих области, туризам, екологија, а највише из области етно-културе живота на селу.

Из Удружења грађања „Форум Артистикум” из Ниша, које је партнер у реализацији ове манифестације, кажу да још увек не знају када ће се фестивал одржати али да прате епидемиолошку ситуацију и да ће се окупити подно Латин града чим услови буду повољнији за то.

Насловна фотографија: Архива Сокопрес.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − seventeen =