Orezović

Књижевно вече Ратка Орозовића – добитника признања „Петар Лаловићˮ

Друштво Култура

У организацији Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ и Локалне акционе групе „Ртањˮ протекле недеље одржано је књижевно вече на коме је Ратко Орозовић филмски, позоришни редитељ, сценариста, књижевник и добитник овогодишњег признања „Петар Лаловићˮ у оквиру манифестације „Врмџа фестˮ представио неколико својих књига.

– Ово вече у Сокобањи сам решио да мало прошарам и да не представим само поезију и сатиру него и неке моменте из филмских догађаја, као рецимо са снимања филма ‘Сутјеска’ где сам био асистент на снимању и где сам упознао Тита и Ричарда Бартона. Људи су вечерас имали прилику да изворно из прве руке сазнају нешто о догађајима са тог и других снимања популарних филмова – истакао је Орозовић.

Добитник овогодишњег признања Врмџа феста је иначе и афористичар, многи његови афоризми су нажалост у неким периодима били забрањивани.

– Многи мисле да је тешко написати афоризам, мене некада пробуди идеја па га напишем. То је једна кратка и оштра форма, али тако комплексна да сваки афоризам, заправо ту једну реченицу можете преточити у читав роман – додао је он.

Orezović

Ратко Орозовић је рођен 1944. године у Сарајеву где је завршио и Филозофски факултет. Прве књижевне радове и то поетске и сатиричне објављује од 1959. године. Деценију касније, објављује прву самосталну књигу афоризама и сатиричне поезије под називом „Од живота срамотаˮ, а затим и књигу поезија „У нама други некоˮ. Поред тога написао је преко хиљаду позоришних, филмских и књижевних критика. Награђиван је за поезију, сатиру и филмску критику, а уврштаван је и у антологије.

Свој филмски деби остварио је 1974. године документарним филмовима „Уз друга је другˮ и „Љ-убитиˮ. Пре тога је радио као асистент и помоћник многим познатим редитељима. До сада је режирао преко 100 документарних филмова.

Ратко Орозовић је заступљен у Светској енциклопедији филма. Добио је 22 међународна и 12 домаћих признања за филмско, књижевно и опште уметничко стваралаштво. Оснивач је и уметнички директор Међународног фестивала еколошког, туристичког филма и спотова „Јахорина фест 2007ˮ. Године 2015. оснива свој Вива филм Фестивал – фестивал документарног и кратког филма који се одржава у Сарајеву и 19 градова БиХ. А такође је и један од ментора филмских радионица за младе „Вива школа филмаˮ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =