Јутарња сеча бадњака и његово доношење у Сокобању

Друштво

Православни верници данашњи дан, 6. јануар, прослављају традиционалним одласком бадњаку у госте. И ове године представници Општине Сокобања, свештенство и грађани Сокобање отишли су бадњаку у госте.

Полазак је организован у раним јутарњим часовима како би се пре мрака стигло до шарбановачког дела и по традиционалном српском обреду узбрао цер који ће након вечерње литургије бити и спаљен.

Тај обичај сечења бадњака испуњен је симболиком. Она слика коју сваке године видимо, приликом сечења бадњака, указује на Витлејемске пастире који су у знаку звезде предвидели рођење спаситеља Исуса Христа. Исечене гране храста понете су у пећину да би се топлином горућег дрвета огрејали новорођени дечак и његова мајка. Сеча бадњака некада је подразумевала и пуцање из пушака и прангија које су у савременом добу замениле петарде. Дрво се сече са источне стране и обара са једним или три ударца. Устаљено је и веровање да први иверак који се одвоји од бадњака има магичну моћ.

Бадњаци исечени у јутарњим часовима остављени су у холу Општине Сокобања где је преломљена погача и традиционално послужен народ. Нако тога уследила је и литургија центром града како би се бадњак оставио и у порти централне цркве посвећене Преображењу Господњем.

Данас ће и сви домови бити у знаку Божића. У Сокобањи ће паљење бадњака бити организовано и у свим околним селима, а централни догађај паљења бадњака биће уприличен пола сата након литургије која ће почети у вечерњим сатима, од 20 часова.

Традиционално ломљење чеснице биће након паљења бадњака, а ове године у погачи, чесници ће се налазити и дукат који дарује Општина Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + nineteen =