Изложба слика „Библиотеке у оку уметника”

Друштво Култура

Изложба слика у оквиру пројекта „Библиотеке у оку уметника”, који реализује Секција за културне и образовне програме Библиотекарског друштва Србије, а поводом 75 година од оснивања друштва, отворена је синоћ у малој галерији Легата „Милуна Митровића” у Сокобањи. У овај пројекат, који има за циљ да повеже библиотекаре, ликовне уметнике и зграде у којима они раде и излажу своја дела, укључено је 22 библиотеке од којих 16 њих излажу ову поставку у својим галеријама.

− Оно што смо хтели да овим пројектом пренесемо, јесте једна врло битна порука да су библиотечки простори врло битни, како за нас библиотекаре, тако и за наше кориснике. Њихова функционалност и употребљивост је врло битна ставка у животу сваке библиотеке. Оно што прати овај пројекат је свакако начин одржавања, повезивања и контакт који раније није био тако чест. Сада библиотекари из различитих средина имају прилике да се сусрећу, преносећи ову изложбу из библиотеке у библиотеку, да размењују идеје и да просто стварају једну нову средину и нову енергију целој прићи, када су у питању библиотеке, зграде, контакти, људи − каже Синиша Голубовић, виши дипломирани библиотекар из Алексинца и аутор и координатор пројекта.

Изложбу је отворио председник општине Сокобања, Миодраг Николић, који се захвалио што је и Сокобања део овог пројеката. У свом обраћању присутнима подсетио је на то да Сокобања има једну од најстаријих библиотека из 1869. године и изнео податак да је зграда библиотеке, која је прошла низ трансформација кроз своју историју, родна кућа нашег познатог глумца Љубише Бачића. Како је рекао у наредном периоду биће направљен посебан осврт на лик и дело познатог глумца.

Он је овом приликом изразио задовољство што је сокобањска библиотека део пројекта, истичући значај библиотеке за младе које треба вратити правим вредностима, а уз подршку и новооснованог Културног центра и локалне самоуправе која даје свој максиму у циљу унапређења културног живота Сокобање.

Изложба ће бити отворена, у малој галерији Легата Милуна Митровић, до 1.септембра сваког радног дана од 11 до 19 часова.

Виртуелну изложбу „Библиотеке у оку уметника”, можете погледати у видео прилогу:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + eleven =