ЕУзаТебе – „ЕУ за културно наслеђе и туризам” доделио грантове за отклањање последица ковида-19 у туризму

Друштво

Пројекат ЕУзаТебе –за културно наслеђе и туризам доделио је милион евра за 120 пројеката усмерених на отклањање последица ковид-19 пандемије у сектору туризма. Добитници помоћи су мала и микро предузећа, породична предузетништва, пољопривредна газдинства и фирме из 12 градова и општина на истоку и југоистоку Србије, међу којима је и Сокобања.

Онлајн додела грантова и конференција за новинаре одржана је данас, а на њој су говорили: амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, Александар Бец, вођа пројектног тима „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам”, Војкан Никодијевић, корисник гранта из Сокобање,власник ТА „Сокоинфо” и директор и власник еBooking Srbije, као и корисници грантова из Неготина и Голупца. Добитницима и свима онима који су пратили онлајн доделу најпре се обратио амбасадор Сем Фабрици:

− Овај хитан ванредни пројекат за туризам је део ширег пакета мера, односно помоћи коју је Европска унија пружила Србији у претходном периоду, како би се што ефикасније ублажиле негативне последице пандемије ковида-19. Драго ми је што је српска пословна заједница била веома заинтересована за пројекат и што су предузетници у великом броју одговорили на овај позив. Честитам свим добитницима на овом нашем конкурсу и обећавам да ћу првом приликом посетити сва места у Србији која су добитници грантова − рекао је, између осталог, амбасадор Фабрици.

Он је своје излагање завршио цитатом Марка Твена: „Путовања су најбоље убице предрасуда” и позвао све људе да обиђу прелепа места у Србији и да тако, уживајући, помогну и туристичкој привредисвоје земље.

Војкан Никодијевић

Један од добитника грантова је, као што смо већ навели, Војкан Никодијевић, власник ТА „Сокоинфо” и директор и власник еBooking Srbije, који ће добијена средства уложити у резервациони систем и промоцију сокобањског краја. Он је нагласио да је Сокобања најстарија бања и да ће додељена бесповратна средства искористи за прављење два дугометражна филма. Први филм представиће лепоте Сокобање и њен развитак кроз векове, лековита својства, целокупну туристичку понуду бање под Озреном, односно све оно што она може да понуди савременом туристи и биће намењен, пре свега, људима који никада нису посетили Сокобању. У другом филму биће представљена туристичка понуда Србије, а поред тога део средстава биће уложен и у израду десет џингл спотова који ће бити емитовани на свим друштвеним мрежама..

Највећи број будућих корисника бесповратне помоћи, у висини до 10.000 евра по пројекту, бави се пружањем приватног смештаја за туристе (52 предузетника), а подржани су и кампови, ресторани и пружаоци различитих угоститељских услуга, пансиони, хотели и хостели, туристичке агенције, винарије и пчелари.

Програм доделе бесповратних средстава је једна од мера која је усмерен на пружање подршке локалном економском развоју, а посебно микро и малим предузећима у овој области, како би се ублажиле последице кризе. Овај пројекат је усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за подстицање економског развоја источне Србије и Доњег Подунавља. Пројекат финансира Европска унија са 15 милиона евра, суфинансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) и развој са 1,6 милиона евра, а спроводи ГИЗ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × four =