Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju posetila Sokobanju

Društvo

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić sa svojim saradnicima u okviru obilaska, istočne Srbije posetila je danas Sokobanju. Milovanovićeva je sa predstavnicima lokalne sampuprave održala sastanak, na kome je bilo reči o demografskoj situaciji na području naše opštine.

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, zamenik predsednika opštine Vladimir Milovanović, predsednik Skupštine opštine Vladan Petković i predstavnici Centra za soijalni rad, upoznali su državnu sekretarku sa situacijom u našoj opštini i populacionim merama koje lokalna samouprava već godinama sprovodi a koje daju dobre rezultate. Državnu sekretarku je posebno obradovao podatak da je do sada u ovoj godini na teritoriji opštine Sokobanja, rođeno 25 beba više nego u protekloj godini.

‒ Na sastanku je bilo reči o populacionim merama odnosno načinima kako da sprečimo odlazak mladih iz naše opštine. Mi smo predstavili mere koje već godinama sprovodimo u Sokobanji i zahvaljujući kojima u ovoj godini imamo jedan blagi porast rađanja dece. U narednom periodu u kordinaciji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju dogovorićemo još  par koraka kako bismo prvenstveno ostvarili ono  što sam na početku svog mandata kao predsednika opštine pričao, a to je truditi se da zaustavimo odlazak mladih iz Sokobanje tako što ćemo ih zadržati što edukacijom što zaposlenjem ‒ rekao je Nikolić, nakon sastanka.

Državna sekretarka za brigu o porodici i demografiju, okupljenim novinarima je rekla da je u Sokobanji sa predstavnicima lokalne samouprave održan jedan veoma konstruktivan sastanak na kome su imali priliku da čuju kako jedan zaista dobar tim, koji je formirao predsednik opštine, strateški razmišlja o načinima i mogućnostima unapređenja demografske slike Sokobanje i uopšte zaustavljanju negativnih demografskih trendova.

‒ Ovde sam imala priliku da čujem razmišljanje predsednika opštine o upravljanju migracijama,  mladih visokoobrazovanih ljudi na jedan kvalitetan način, tako što će im se stvoriti uslovi da se vrate u Sokobanju, da znanja koja su stekli u centrima širom Srbije gde su se školovali, donesu u svoju sredinu i pomognu da se ona razvije na jedan bolji i kvalitetan način. Mi sada, svi zajedno,  postavljamo jedan ozbiljan temelj,  dobroj pronatalitetnoj politici. Vlada, izvršna ministarstva, lokalne samouprave i mediji  treba da nam pomognu da ova tema dobije svoje zaista značajno mesto i da svi shvatimo da moramo raditi na tome da nas bude više. Da svako od nas pokaže solidarnost i da zajedno stanemo nasuprot ovoj lošoj statistici i da je u narednom periodu makar prevarimo. Evo opština Sokobanja nije prevarila statistiku slučajno, oni su i te kako dobre i kvalitetne mere, u odnosu na specifičnosti svoje sredine, kreirali i već imaju 25 više rođenih beba ove godine u odnosu na prethodnu, i to je za svaku pohvalu. Ja zaista odavde sa svojim saradnicima idem uverena da  ima smisla sve ovo što zajedno radimo i da ima načina da prevaziđemo ovu lošu situaciju ‒ kaže Milovanovićeva.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ima za cilj da obiđe svih 169 lokalnih samouprava kako bi sagledali situaciju na terenu i videli koje su to specifičnosti koje karakterišu određene sredine i na koji način u saradnji sa resornim ministarstvima mogu da kreiraju kvalitetne ciljane mere populacione politike, uopšte mere koje će doprineti zaustavljanju izuzetno loših demografskih trendova.

Da je situacija veoma loša svedoče i zvanična statistika. U prvih osam meseci ove godine rodilo se 594 beba manje u odnosu na isti period prošle godine. Pedesetih godina prošlog veka u Srbiji se rađalo 160.000 beba godišnje a sada svega 60.000.

‒ Imamo nažalost zbog kovid pandemije i vrlo lošu situaciju sa stopom smrtnosti. Samo ove godine 17,6 odsto je više umrlih nego prošle godine što je zaista jedan poražavajući podatak. jedna od posledica kovid pandemije je i manji broj sklopljenih brakova i više razvoda. Zaista je upaljen crveni alarm, ovo je državno pitanje, političko i nacionalno pitanje broj jedan ‒ istakla je državna sekretarka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 2 =