Levovik

Добротворна продајна изложба слика за цркву у Левовику

Друштво

Добротворна продајна изложба слика чији је сав приход намењен обнови цркве Пресвете Богородице у Левовику, одржана је протеклог викенда. На иницијативу мештанина Сокобање Силвера Еминовића, три уметника из Ниша: Владимир Црномарковић, Небојша Станојевић и Милић Петровић, одлучили су да кроз своје стваралаштво, своје слике подрже изградњу овог храма.

Levovik

Да подсетимо, уз благослов Епископа тимочког Илариона, а на иницијативу становника Сокобање Дејана Крстића и Маријана Јовановића септембра прошле године, почело је реновирање ове цркве, која датира из 12 века. За њену санацију и надоградњу ови ентузијасти добили су одобрење и Завода за заштиту споменика. За сам пројекат реновирања задужени су археолози музеја из Књажевца на чијој територији се и налази објекат.

Према речима протојереја – ставрофора Петра Милинковића црква се први пут у списима спомиње 1413. године када су Турци из правца Књажевца ушли у Сокобању. Мештани су им пружили отпор, али су они били надмоћнији и мушкарце су потукли у борби, жене и децу одвели у Анадолију и порушили све светиње.

– Турци су тада порушили све светиње, почеши од старе цркве у Јошаници коју је подигао краљ Милутин, наше цркве у Сокобањи, три храма на Озрену, цркву на врху Оштра Чука, два храма у Читлуку и ову цркву посвећену рођењу Пресвете Богородице у Левовику. Та црква је касније била обнављана од трошног материјала и нажалост шест векова стоји тако у шуми, чува стражу и побуђује наша сећања и потребу за њеном обновом. Хвала Богу што је он то пустио у срца појединих људи и Цркви нашој и ево сада се јавља велики број заинтересованих да се тај храм обнови – рекао је отац Петар.

Колико ће санација и надоградња цркве Пресвете Богородице у Левовику трајати, зависи искључиво од финансија, а иницијатор Дејан Крстић се нада да ће се још неко прикључити и дати свој допринос обнови овог верског објекта.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =