Данас заседао општински парламент

Друштво Политика

Одборници Скупштине општине Сокобања су на данашњој седници разматрали неколико извештаја о шестомесечном пословању јавних предузећа, као и о стању општинске касе. У првој половини ове године Буџет општине Сокобања је приходовао и имао је примања у укупном износу од преко 332 милиона динара, што је скоро 42 одсто планираних средстава на годишњем нивоу. У истом периоду буџетски расходи су били нешто мање од 342 милиона динара, или око 36 одсто годишње планиране потрошње. Скупштина је усвојила Извештај о извршењу буџета за период од почетка године до 30. јуна.

Када је у питању општинска каса треба истаћи да је пракса показала да се у другој половини године слива више средстава него у првих шест месеци и да се настали дефицит може покрити вишком средстава из претходних година.

Када су у питању комунална предузећа, чији је оснивач локална самоуправа, Јавно предузеће „Зеленило-Сокобањаˮ је за прво полугодиште исказало вишак прихода у односу на расходе у износу нешто већем од 6,8 милиона динара. Оно има и кредитно задужење из 2017. године са роком отпалте до 2023. године, уз нагласак да отплата обавеза тече по плану.

У извештају о степену реализације Програма пословања ЈКП „Напредак“ за исти период стоји углавном да није било позиције које су одступале од планираних. Тако је и код текстуалног дела биланса успеха. Ово предузеће је доставило у материјалу копију Биланса успеха из ког се може видети да је у првих шест месеци било више расхода од прихода 7,6 милиона, односно у финансијском делу тај губитак је 4,8 милиона динара. Такав извештај је био и за очекивање узевши у обзир раст цена енергената и трошкова пословања у односу на цене комуналних услуга. Одборници су и ове извештаје усвојили.

Неколико усвојених тачака се односило на стварање предуслова за израду стратегије развоја урбаног подручја, као и одређивање објеката комуналне инфраструктуре од посебног значаја за општину Сокобања.

Скупштинском одлуком пренета су права ЈКП „Напредак“ за коришћење и управљање без надокнаде возилом, камион – половна чистилица за смеће, које је у јавној својини општине Сокобања. Дата је и сагласност Радио – клубу СОКО Сокобања на коришћење грба општине Сокобања на материјалу за светско првенство у радио аматеризму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =