Дан Светог Саве у Сокобањи

Друштво

Јучерашњи дан протекао је у знаку Светог Саве. Најпре је у раним јутарњим часовима одржана света литургија, а затим и резање колача у Цркви Светог Преображења Господњег. Затим је у спортској сали ОШ „Митрополит Михаило” обележен дан посвећен нашем просветитељу. Овогодишњи колачари, чланови породица Павловић су, након резања, предали колач наредним колачарима, породици Гавриловић.

У оквиру програма који је припремљен за ову прилику наступили су ученици Музичке школе из Алексинца. Никола Арсић који је извео „Турски марш”, Виктор Ђекић је извео Краусову етиду у де молу, а Јустина Јакшић етиду у де дуру. Учитељице Драгица Лазић и Љиљана Антић, уз помоћ вероучитеља Жељка Вучковића, су са својим ученицима за ову прилику припремили представу „Прича о добром пастиру”.

Празник Светог Саве је обележен и у просторијама СШ „Бранислав Нушић”. Након сечења колача од стране сокобањског свештенства и актуелних колачара породице Најдић, који су колач за наредну годину предали породици Никодијевић, изведен је програм који је, ове године, посвећен задужбинама Србије, као и лику и делу Светог Саве. Један део прославе посвећен је најуспешнијим ученицима, који су награђени књигама. А књигу је добила и иконописац Сања Миладиновић која је употпунила прославу својом иконом Светог Саве, а такође Сања је традиционално, учествовала и у оквиру Светосавских свечаности са својом изложбом икона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =