Vrelski potok

Чишћење Врелског потока: „Напреткуˮ везане руке

Друштво

Поплављено мермерно шеталиште у самом центру Бање није ретка слика након облиних киша и топљења снега. Ипак покушај да се овај проблем реши и да се спречи изливање Врелског потока и овога пута наишао је на баријеру. Како нам објашњавају у предузећу „Напредакˮ, овај водоток једним делом протиче испод приватне парцеле, а власници наводно не дозвољавају чишћење.

Покушај да се у овом предузећу договоре са власником спорне парцеле, по речима директорке „Напреткаˮ Ане Вељковић, и овога пута био је безуспешан.

Vrelski potok

Како нам је појаснила, овај поток који извире на Врелу, протиче испод мермерног шеталишта и улива се у реку Моравицу, представља водоток друге категорије и није део редовних активности ЈКП „Напректаˮ. Његово чишћење договорено је на ванредној седници одржаној пре недељу дана и тај посао поверен је „Зеленилуˮ и „Напреткуˮ.

– Ми смо договорили заједничку акцију. Механизација оба предузећа је изашла на терен. У једном делу у коме поток пролази кроз власништво општине Сокобања радови су обављани несметано. Међутим, највећи проблем постоји у делу где је и највеће зачепљење, а то је испод приватне парцеле, где нам власници не дозвољавају прилаз без обзира што је на лице места са нама изашао и комунални инспектор са налогом за чишћење, са образложењем да ће поднети неку кривичну пријаву – износи детаље овог случаја директорка Вељковић.

Vrelski potok

Како додаје, на терену су провели четири сата покушавајући да власника парцеле приволе да им дозволи чишћење, што нажалост, истиче, није уродило плодом. Исти сценарио, наводи, десио се и пре двадесетак дана, а сличну ситуацију имали су и претходних година.

– Прошле године се појавио исти проблем као и претпрошле. Прошле године је општина Сокобања дала налог предузећу ‘Напредак’ да чисти. Одвезли смо отприлике 40 кубика материјала и обухватили смо малтене цео Врелски поток који се завршавао на излазу из парка. Међутим, проблем се поновио и једино решење ће бити да се нађе неки споразумни начин и договор са власницима приватне парцеле где постоји највеће запушење, како више не би долазило до изливања воде на мермерно шеталиште и на споменик код мале школе – додаје директорка.

Изливање Врелског потока: Фото из архиве

Како каже, остаће истрајни у намери да се на крају договоре са власником парцеле и споразумно реше овај вишегодишњи проблем. За сада нисмо били у прилици да чујемо и другу страну у овом „неспоразумуˮ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 8 =