Vrelski potok

Čišćenje Vrelskog potoka: „Napretkuˮ vezane ruke

Društvo

Poplavljeno mermerno šetalište u samom centru Banje nije retka slika nakon oblinih kiša i topljenja snega. Ipak pokušaj da se ovaj problem reši i da se spreči izlivanje Vrelskog potoka i ovoga puta naišao je na barijeru. Kako nam objašnjavaju u preduzeću „Napredakˮ, ovaj vodotok jednim delom protiče ispod privatne parcele, a vlasnici navodno ne dozvoljavaju čišćenje.

Pokušaj da se u ovom preduzeću dogovore sa vlasnikom sporne parcele, po rečima direktorke „Napretkaˮ Ane Veljković, i ovoga puta bio je bezuspešan.

Vrelski potok

Kako nam je pojasnila, ovaj potok koji izvire na Vrelu, protiče ispod mermernog šetališta i uliva se u reku Moravicu, predstavlja vodotok druge kategorije i nije deo redovnih aktivnosti JKP „Naprektaˮ. Njegovo čišćenje dogovoreno je na vanrednoj sednici održanoj pre nedelju dana i taj posao poveren je „Zeleniluˮ i „Napretkuˮ.

– Mi smo dogovorili zajedničku akciju. Mehanizacija oba preduzeća je izašla na teren. U jednom delu u kome potok prolazi kroz vlasništvo opštine Sokobanja radovi su obavljani nesmetano. Međutim, najveći problem postoji u delu gde je i najveće začepljenje, a to je ispod privatne parcele, gde nam vlasnici ne dozvoljavaju prilaz bez obzira što je na lice mesta sa nama izašao i komunalni inspektor sa nalogom za čišćenje, sa obrazloženjem da će podneti neku krivičnu prijavu – iznosi detalje ovog slučaja direktorka Veljković.

Vrelski potok

Kako dodaje, na terenu su proveli četiri sata pokušavajući da vlasnika parcele privole da im dozvoli čišćenje, što nažalost, ističe, nije urodilo plodom. Isti scenario, navodi, desio se i pre dvadesetak dana, a sličnu situaciju imali su i prethodnih godina.

– Prošle godine se pojavio isti problem kao i pretprošle. Prošle godine je opština Sokobanja dala nalog preduzeću ‘Napredak’ da čisti. Odvezli smo otprilike 40 kubika materijala i obuhvatili smo maltene ceo Vrelski potok koji se završavao na izlazu iz parka. Međutim, problem se ponovio i jedino rešenje će biti da se nađe neki sporazumni način i dogovor sa vlasnicima privatne parcele gde postoji najveće zapušenje, kako više ne bi dolazilo do izlivanja vode na mermerno šetalište i na spomenik kod male škole – dodaje direktorka.

Izlivanje Vrelskog potoka: Foto iz arhive

Kako kaže, ostaće istrajni u nameri da se na kraju dogovore sa vlasnikom parcele i sporazumno reše ovaj višegodišnji problem. Za sada nismo bili u prilici da čujemo i drugu stranu u ovom „nesporazumuˮ.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five − two =