Arheolozi na Popovici pronašli bogat kulturni sloj

Društvo

Bogat i očuvan kulturni sloj pronađen na Popovici datira iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba. Ova arheološka istraživanja nastala su kao rezultat dugogodišnje saradnje Arheološkog instituta iz Beograda i Narodne biblioteke „Stevan Sremac” a iskopavanja se vrše uz finansijsku pomoć opštine Sokobanja.

Petar Milojević iz Arheološkog instituta kaže da trenutna iskopavanja u okviru projekta pod nazivom „Istraživanje lokaliteta iz ranog gvozdenog doba na teritoriji opštine Sokobanja” predstavljaju vrh istraživanja jer je pre toga obavljena arheološka prospekcija koja predstavlja  pregled terena i beleženje svih podataka koji ukazuju na mesta gde se mogu očekivati nalazišta. Tako su evidentirani svi lokaliteti na osnovu površinskih nalaza.

− Sada smo krenuli u konkretna istraživanja zapravo u arheološki iskopavanja. Odabran je lokalitet na Popovici, nedaleko od Sokograda zato što smo na tom lokalitetu prilikom površinskih pregledanja terena utvrdili izuzetan potencijal za praistorijsku epohu naročito za gvozdeno i bronzano doba kojima se inače kolega Kapuran i ja prvenstveno bavimo. Zato smo odlučili da pri vrhu brda otvorimo, za sada, dve probne sonde na osnovu kojih ćemo dobiti uvid u kulturnu stratigrafiju lokaliteta populacije iz praistorije koje su naseljavale nalazišta i eventualno dobiti kvalitetne uzorke za datovanje i analize. Prikupićemo i  materijal koji će reprezentovati arheološki potencijal opštine i nadamo se da ćemo uspeti u tome i opravdati poverenje koje smo dobili od opštine i svih građana − istakao je Milojević.

Aleksandar Kapuran, arheolog, naučni saradnik kaže da je Arheološki institut u poslednjih dvanaest godina sproveo jedna vrlo obimna istraživanja praistorijskih gradinskih naselja na teritoriji istočne Srbije odnosno Negotina, Zaječara i Bora a ove godine su istraživanja proširena i na opštinu Sokobanja i to zahvaljujući finansijskoj pomoći opštine Sokobanja.

− Ukratko to su praistorijske zajednice koje su živele u bakarno, bronzano i gvozdeno doba na ovoj teritoriji i pošto sama reč govori da su oni bili vrlo zainteresovani za metale, najviše su pratili te prirodne depozite bakra i njega su eksploatisali, prerađivali i pravili razna oruđa ili su ih samo plasirali dalje u druge predele. Međutim, vrlo je zanimljivo to što izgleda da su osim tih metala oni bili jako zainteresovani i za neke termalne izvore tako  da smo neka vrlo bitna praistorijska naselja našli u Brestovačkoj banji, Gamzigradskoj Banji a evo sada u Sokobanji. Popovica sigurno pripada jednom tipu praistorijskih utvrđenja koje je iz perioda poznog bakarnog doba, srednjeg bronzanog i starijeg gvozdenog doba što bi za neki vremenski okvir rekli otprilike od oko tri hiljadite godine pre nove ere do dolaska Rimljana. Tako da smo vrlo iznenađeni ovim inicijalnim istraživanjima koje smo započeli na Popovici jer smo zatekli jedan jako bogat kulturni sloj koji je dosta očuvan i to zahvaljujući praistorijskim bedemima koje smo sada otkrili na ovim istraživanjima.To je jedno mesto od strateškog značaja, dakle sa jedne strane je Sokograd sa druge strane  je glavna komunikacija koja ide dolinom reke a takva mesta su kroz istoriju uvek bila jako zanimljiva za naseljavanja, zbog kontrole terena. I pravo da vam kažem otprilike znali smo za ove nalaze iz gvozdenog doba ali smo jako iznenađenji nalazima iz bakarnog i bronzanog doba − rekao je Kapuran

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five − five =