Занимљива понуда на „биљоберскомˮ сајму: Брашно од жира, природна козметика и производи са Власине

Друштво

У оквиру свечаности „Свети Јован Биљоберˮ, које се у Сокобањи одржавају од 2. до 7. јула, у центру града, прекопута старе школе, одржава се сајам меда и лековитог биља. Мештани и посетиоци Бање имају прилику да купе занимљиве и здраве производе из различитих делова земље.

Ове године на сајму учествује десет излагача из Врњачке Бање, Гаџиног Хана, Сурдулице, али и са подручја Власине. Међу излагачима је и Наташа Мицић из Гаџиног Хана која са лековитим биљем, како каже, ради већ 40 година и од њега справља разне препарате. Додаје да је сајам у Сокобањи добра прилика да људи чују за њен рад, да размени искуства са другим произвођачима, али и да нешто прода.

– Стално смо на Биљоберским свечаностима и могу да кажем да је одлична манифестација и добро организована – сматра наша саговорница.

Ту је и штанд Зорице Ћосић из Врњачке бање која продаје природну козметику за негу лица и тела. Њих производи фирма у власништву њене ћерке, иначе хемичара по професији.

– Много волим Сокобању и за две године сам седми пут. Када је у питању манифестација много ми се свиђа, лепо је организовано, али та посета природи је најзанимљивија и дружење са људима који су искуснији у том биљоберству и доста размена тих знања и искустава нам много значи – каже Зорица.

И Стојан Микић из Сурдулице сајам меда и биља у Сокобањи видео је као прилику да промовише своје производе као и мешавине различитих биљака. Како каже, на његовом штанду може се наћи лековито биље које ублажава нервозу, помаже код проблема са дисајним путевима, стомаком и бубрезима, а ту су и мелеми за заштиту коже. Додаје да Бољоберске свечаности редовно посећује већ дванаест година, а за манифестацију каже да је идеална и најјача у Србији.

Пажњу пролазника привлаче и производи са Власинског језера. На овом штанду упознајемо Драгана Ђорђевића који органски узгаја лековито биље, а прави и различите производе за које састојке проналази у природи. Ово је и породични бизнис који траје две деценије.

– То је традиционална производња у којој користимо печурке, чајеве, лековито биље и шумско воће, шумску јагоду, боровницу, купину, малину, то су наши производи драгоцене вредности којих нема у сваком делу Србије. Задовољни смо продајом и посећеношћу Бање. Доста су заинтересовани становници и туристи који овде долазе – наводи Драган и додаје да као излагачи учествују први пут иако су чести гости на манифестацији.

Ранијих година сајам који се организује у оквиру Биљоберских свечаности трајао је три, четири дана, ове године први пут се одржава шест дана, колико траје и манифестација. Организатор Небојша Станојевић каже да поред тога што могу да купе производе, грађани имају прилику и да од излагача чују неке новитете.

– Ево имамо и једног учесника из Македоније који има 23 године, а зна стварно на нивоу једног професора из те области, много познаје биље и чак нам је држао предавања о магијском деловању биља, нешто што је за нас новитет – каже Станојевић.

На сајму се, како додаје, ове године могу купити и производи од жира који су веома интересантни.

– Морам да поменем штанд где се продају производи од жира, чак праве и брашно од жира. Може да се прави и хлеб. На једном сајму где смо се и упознали они су правили и погачице и пуно других посластица и препарата од жира – појашњава наш саговорник.

Паралелно са сајмом одржава се и семинар, у оквиру кога су полазници јуче обишли извор реке Моравице, а након тога боравили на територији Сесалца где су имали прилике да се упознају са природом тог дела Сокобање, уберу биље и посете споменик природе Сесалачку пећину. Данас учесници обилазе извор Шопур и излетиште Власину на Озрену, а очекује их и успон на Оштру Чуку, један од врхова на планини Девици.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + fifteen =