За Сокобању преко Беча, Лесковца, Иванова и Борова

Култура

Meђународни фестивал „Прва хармоника – Сокобања” биће одржан 9, 10. и 11. августа. Ова културно-забавна манифестација такмичарског карактера, која представља један од напрестижнијих и најстаријих фестивала ове врсте у Европи, одржаће се ове године 56. пут заредом, каже Љубинко Миленковић директор Туристичке организације Сокобања.

Према његовим речима ове године у Сокобањи биће одржано само финално такмичење, док ће четвртфинална и полуфинална такмичења, односно предтакмичења, бити одржана у оквиру других фестивала хармонике која немају толико дугу традицију и толики значај као Прва хармоника, али који имају озбиљне пропозиције.

На недавно одржаном фестивалу у Бечу већ је одабрано 27 финалиста из Италије, Швајцарске, Аустрије, Француске и Немачке. Претквалификације у Лесковцу за јужну и део централне Србије биће одржане 16. јуна, а за подручје Војводине и Београда 24. и 25. јуна у Иванову поред Панчева и 1. јула у Борову за такмичаре из Хрватске и Босне и Херцеговине.

У финалу ће се надметати око 100 такмичара из земље и иностранства. И ове године Јавни сервис Радио телевизије Србије преносиће директно финално вече овог музичког фестивала, који је за више од пола века постојања дао велики допринос развоју каријере музичких талената и професионалаца. Свеукупног победника, Скупштина општине Сокобања наградиће хармоником, а овогодишња новина је да ће ове године хармонику на дар од сокобањске општине добити и победник у најмлађој категорији. Миленковић додаје да верује да ће „Прва хармоника – Сокобања” ове године окупити преко 30.000 посетилаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × four =