У добром друштву природе и људи − Планинари из Ваљева и Сокобање обишли Рипаљку

Друштво Спорт

Планинари Планинарског друштва „Оштрa чукa” угостили су у недељу планинаре из ПСД „Маглеш” из Ваљева. У ову сврху уприличена је једна лагана шетња дужине око 13 километара са висинском разликом око 300 метара, до водопада Рипаљка, ситема каскада које река Градашница прави својим током и језера са водопадом Мала Рипаљка. Планинари-гости, из Планинарско смучарског друштва „Маглеш” из Ваљева основаног давне 1948. године, њих деветоро, имали су прилику да се боље упознају са лепотама Сокобање, њеном историјом, планинама које је окружују и да у исто време бораве на две планине, Озрен и Девицу.

− Ми смо свакако имали у плану да овог викенда организујемо једну акцију у недељу. Међутим, десила се права случајност и лепа ствар да нам ту буду гости из Ваљева, из ПСД „Маглеш”, са којима већ имамо традиционално пријатељство. Ово је, да кажем, једна кратка шетња, дужине око 13.километара, да се обиђе мало водопад Рипаљка, излетиште Озрен. Једна кратка тура довољна за опуштање, дружење и одмарање − рекао је Младен Антић, председник ПД „Оштра чука” из Сокобање.

Весна Гавриловић, планинарски водич треће категорије, пренела нам је и утиске са ове кратке шетње у Сокобањи.

− Предивна природа. И овај водопад. Ја сам гледала на фотографијама и снимцима, али то уживо скроз другачије изгледа ,тако да не може да се опише речима лепота водопада. Стварно смо одушевљени како изгледа − рекла је Гавриловић.

Планинари ПСД „Маглеш” из Ваљева боравили су у Сокобањи три дана. Претходног дана, у суботу, учествовали су и на традиционалном Божићном успону на Ртањ, кога пуних 40 година уназад организује Планинарско смучарско друштво „Драган Радосављевић” из Зајечара. На планину Ртањ и њен врх Шиљак (1565м), изашло је и 14 планинара ПСД „Маглеш”. Љубазношћу планинара и уз традиционални поздрав „ВЕДРО”, добили смо и ове фотографије како би вам и сликом приказали ћуди ове карпатске планине на истоку Србије.

− Ртањ је јуче показао неку своју лепшу страну јер нас је време заиста послужило. Без падавина, без снега. Срећни смо. Снега је било али није падао у том тренутку. Доста је учесника било на овој акцији и на северној и на јужној страни. Већина наших планинара испело се јужном страном, док је четворо наших чланова ишло северном страном, а вратила јужном − додала је Гавриловић.

Након обиласка Рипаљке и силаска са планине, планинари су са члановима ПД „Оштра чука” обишли и реку Моравицу. Посетили су купалишта Жупан и Шест Каце, а реку Моравицу упоредили су, њеном лепотом и сличношћу, са реком Градац, која се налази на око 5 километара од Ваљева и која је због своје лепоте, бистрине и боје воде добила епитет „Смарагдни бисер западне Србије”.

Мали део атмосфере шетње до Рипаљке можете погледати у кратком видео прилогу испод.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 13 =